Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Putin vyjadril pripravenosť obnoviť spoluprácu so Slovenskom

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin reční počas preberania poverovacích listín od zahraničných veľvyslancov v Kremli v Moskve v stredu 1. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Ak je slovenská strana pripravená, bude možné pokračovať v obojstranne výhodnej a konštruktívnej spolupráci, ktorú sme roky udržiavali, uviedol ruský prezident.

Moskva 1. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyjadril pripravenosť obnoviť konštruktívnu spoluprácu so Slovenskom, ak o to bude mať táto krajina záujem. Uviedol to počas ceremónie v Kremli, v rámci ktorej mu odovzdali poverovacie listiny veľvyslanci viacerých krajín vrátane Slovenska.

"Máme záujem rozvíjať vzťahy so Slovenskom založené na dobrom spolunažívaní a vzájomnom rešpekte, pri vedomí duchovnej a kultúrnej blízkosti obyvateľov oboch krajín a spoločnej histórie boja proti nacizmu," vyhlásil Putin pri prijímaní poverovacích listín od slovenského veľvyslanca Ľubomíra Reháka.

Šéf Kremľa ďalej poznamenal, že vzájomné politické kontakty medzi Ruskom a SR sú "bohužiaľ obmedzené, ale ak je slovenská strana pripravená, bude možné pokračovať v obojstranne výhodnej a konštruktívnej spolupráci, ktorú sme roky udržiavali," cituje Putinove slová agentúra TASS.

Odovzdanie poverovacích listín, ktoré podpísala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, na Twitteri potvrdil aj samotný Ľubomír Rehák.

"Som poctený tým, že môžem pôsobiť ako šiesty veľvyslanec Slovenska v Rusku. Som odhodlaný prispieť k dobrým vzťahom a spolupráci medzi oboma našimi krajinami a národmi," napísal Rehák.

Slovensko 22. apríla vyhlásilo za nežiaduce osoby troch zamestnancov ruskej diplomatickej misie v SR. Urobilo tak na znak solidarity s ČR, ktorá podozrieva ruských agentov z účasti na výbuchoch v muničnom sklade v obci Vrbětice v roku 2014. Rusko následne rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov slovenského veľvyslanectva v Moskve.

Na znak solidarity s ČR pristúpili k vyhosteniu zamestnancov ruských veľvyslanectiev aj Estónsko, Litva, Lotyšsko a Rumunsko. Jedného ruského diplomata vypovedalo aj Bulharsko, ktoré podozrieva Rusko zo štyroch výbuchov v muničných skladoch na svojom území.

Putin na stredajšej ceremónii v sále Veľkého kremeľského paláca prijal poverovacie listiny aj od nových veľvyslancov Rakúska, Talianska, Španielska, Vietnamu, Brazílie a viacerých ďalších štátov Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky.