Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Program nedáva nádej, že občania sa budú mať lepšie, SaS ho nepodporí

Na snímke minister hospodárstva SR Juraj Miškov Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predseda klubu SaS Juraj Miškov v mene SaS vyhlásil, že odmieta vyvolávanie akéhosi triedneho boja, nenávisti voči takzvaným bohatým, o ktorých Smer-SD hovorí v súvislosti so zvyšovaním daní.

Bratislava 3. mája (TASR) - Strana SaS nepodporí Programové vyhlásenie vlády (PVV).

Nedáva totiž žiadnu nádej, že sa ľudia na Slovensku budú mať lepšie. Neponúka ani istoty, ktoré vládny Smer-SD sľuboval voličom pred voľbami. V rozprave k vládnemu programu to povedal predseda klubu SaS Juraj Miškov, podľa ktorého je dokument nekonkrétny a plný fráz.

"V Programovom vyhlásení vlády sa vaša vláda prihlásila nie k budovaniu štátu, ale k budovaniu štátneho molocha, biblického Leviathana, ktorý bude trestať úspešných, uvaľovať dane na pracujúcich, kontrolovať, čo robíte vo vlastnej spálni a neustále ľuďom vyťahovať viac a viac peňazí z peňaženiek. Nielen tých bohatých, ale všetkých," zhodnotil dokument.

Poukázal na to, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce zrušiť rovnú daň, obrať ľudí o budúce dôchodky, brať peniaze živnostníkom a dohodárom, výsluhové dôchodky policajtom, mladým rodinám siahnuť na rodičovské príspevky a príspevky na dieťa. Miškov Ficov kabinet varuje, že ak tieto kroky podnikne a bude v nich pokračovať, "v priebehu niekoľkých rokov dorazí strednú vrstvu". Upozorňuje tiež na návrat k socializmu, k plánovaniu vo všetkých sférach ľudského života a hospodárstva.

V mene SaS vyhlásil, že odmieta vyvolávanie akéhosi triedneho boja, nenávisti voči takzvaným bohatým, o ktorých Smer-SD hovorí v súvislosti so zvyšovaním daní. Miškov tvrdí, že sociálni demokrati za bohatých označujú strednú vrstvu, čo nie je dobré. Liberáli odmietajú zavedenie "dane zo závisti", ako aj znovuzavedenie "dane zo smrti". Miškov doplnil, že Smer-SD síce hovorí o zmenách, ktoré sa majú týkať len bohatých, no sám vraj vie, že to nie je pravda. Zmeny sa podľa šéfa klubu SaS dotknú všetkých.


Tu bude player



Miškov si myslí, že Ficova vláda bude nekritickým prijímateľom bruselských opatrení, ktoré môžu krajine poškodiť. Exminister hospodárstva sa rovnako sa nazdáva, že Smer-SD nenaštartuje hospodársky rast. "Neviete kam investovať," obrátil sa na sociálnych demokratov. Pripomenul tiež Ficove vyjadrenia na adresu PVV kabinetu Ivety Radičovej, že je nedôveryhodný.

"Ak mal Robert Fico pravdu, tak PVV jeho vlády je generálny podraz na voličoch," uviedol Miškov s tým, že Smer-SD sľuboval istoty, ktoré sa ale premieňajú na rany istoty.

Silný mandát vlády Smeru-SD Miškov nespochybňuje, SaS ho rešpektuje. Pripomína však, že ani dosiahnutý výsledok neznamená, že Slovensko patrí Smeru-SD. "Patrí občanom," zdôraznil Miškov. Upozornil, že vláda jednej strany nesie so sebou veľkú mieru zodpovednosti, "ale aj hrozbu opojenia mocou až stratu súdnosti". Vláde aj Slovensku želá Miškov čo najviac úspechov a nie problémov.

Podľa poslanca Smeru-SD Jána Senka nemá SaS čo kritizovať, keď sú to práve oni, kvôli komu padla minulá vláda. Súhlasí so slovami, že Slovensko patrí občanom. Pripomína však, že sú to práve oni, ktorí na základe vládnutia minulého kabinetu rozhodli o tom, že novú vládu zostavila jediná strana. PVV podľa Senka ponúka kľúčové úlohy a kto ho chce vnímať pozitívne, urobí tak. "Ale od vás naozaj neočakávame pozitívne vnímanie PVV," uzavrel Senko.

Premiér nemá čo ovplyvňovať priebeh schôdze, tvrdí M. Poliačik

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) nemá čo ovplyvňovať priebeh rokovania Národnej rady SR. V závere dnešného rokovacieho dňa, ktorý bol venovaný Programovému vyhláseniu vlády, to povedal poslanec SaS Martin Poliačik.

Nepáčilo sa mu, že po vystúpení poslanca Jána Mičovského (OĽaNO) mali nasledovať faktické poznámky a namiesto toho podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) dala slovo ministrovi pôdohospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi (Smer-SD). K faktickým poznámkam k vystúpeniu Mičovského sa tak poslanci dostali až po Jahnátkovi.

Podľa Poliačika v tom mal prsty Fico, ktorý vraj Zmajkovičovej povedal, aby pustila k slovu Jahnátka. Poslanec zo SaS namietal takéto konanie. Premiér totiž podľa jeho slov nemá čo chodiť za podpredsedníčkou parlamentu a hovoriť jej, kto má vystúpiť. Poliačik poznamenal, že nedodržaním zaužívaných postupov došlo k porušeniu rokovacieho poriadku a žiadal jeho dodržiavanie.