Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

PVV: Vláda chce podporiť atraktívnosť vedy pomocou internacionalizácie

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR

V rámci internacionalizácie prijme vláda opatrenia na zvýšenie počtu zahraničných výskumníkov, predovšetkým na druhom a treťom stupni vysokoškolského štúdia.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Podpora atraktívnosti vedy prostredníctvom internacionalizácie, zlepšenie financovania výskumu a vývoja, tlak na vyššiu kvalitu a spoločenský prínos či snaha o zmenu kultúry vo vedeckom prostredí sú prioritami vlády. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré kabinet v pondelok schválil.

V rámci internacionalizácie prijme vláda opatrenia na zvýšenie počtu zahraničných výskumníkov, predovšetkým na druhom a treťom stupni vysokoškolského štúdia. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR tiež pripraví stratégiu na rozvoj doktorandského štúdia, aby sa stalo atraktívnejším pre talenty. Zlepšiť chce aj postavenie doktorandov a podmienky pre mladých výskumníkov.

Okrem toho je v pláne zabezpečiť dlhodobú a konzistentnú podporu pre slovenských vedcov pri získavaní projektov zo schém Horizont Europe. Vytvorený bude aj stály program podpory excelentných pracovísk v akademickom výskume. Rast financovania výskumu a vývoja bude smerovať k približovaniu Slovenska k priemeru Európskej únie. Vyššiu podporu však bude sprevádzať tlak na kvalitu či výsledky podľa medzinárodných kritérií a dosahu na spoločnosť.

MŠVVaŠ v spolupráci s ďalšími rezortmi sa bude zaoberať efektívnym čerpaním fondov Európskej únie v oblasti výskumu a zabezpečí efektívnu a účelnú implementáciou cieľov a projektov z plánu obnovy a odolnosti. Čerpanie európskych fondov bude smerované na rozvoj kvalitnej vedy a prepojenia vysokých škôl a výskumných inštitúcií s potrebami spoločnosti.

Vláda tiež pripraví nadrezortný program spolupráce pri vytváraní ekosystému potrebného na transformáciu ekonomiky prostredníctvom inovácií. Zároveň podporí vznik verejno-súkromných partnerstiev pre nezávislý výskum.