Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Boj s envirokriminalitou bude efektívnejší, polícia má novú techniku

Ilustračné foto. Foto: FB/Polícia Slovenskej republiky

V septembri 2019 minister životného prostredia rozhodol o poskytnutí dotácie ministerstvu vnútra na zefektívnenie odhaľovania a vyšetrovania environmentálnej trestnej činnosti v rámci projektu.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Polícia posilňuje svoje kapacity v boji proti environmentálnej kriminalite. Vďaka dotácii z Environmentálneho fondu získa techniku, ktorá jej pomôže v ťažkých terénoch a v zložitých prípadoch pri odhaľovaní škôd na prírode. Rozpočet schváleného projektu je takmer 2,5 milióna eur. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) Michal Slivka.

„Environmentálna kriminalita je jednou z najvážnejších bezpečnostných hrozieb pre Slovensko a jej nepriaznivé následky sa týkajú každého z nás, preto polícia urobí všetko potrebné na elimináciu tejto hrozby," uviedla prvá viceprezidentka PZ Jana Maškarová.

V rámci projektu má polícia podľa hovorcu zakúpiť 36 vozidiel, deväť štvorkoliek, dva motorové člny, ale aj lokalizačnú, pozorovaciu a detekčnú techniku nevyhnutnú pri predchádzaní, odhaľovaní a dokumentovaní environmentálnej trestnej činnosti, najmä v sťažených podmienkach.

„Ide predovšetkým o vozidlá s vysokou priechodnosťou v teréne a technické prostriedky, umožňujúce polícii efektívne pôsobiť na ťažšie prístupných miestach. Budú využívané na odhaľovanie trestnej činnosti, vykonávanie obhliadok miesta činu, zaisťovanie stôp a dôkazov na usvedčenie páchateľov," priblížil Slivka.

V rámci takmer 2,5-miliónového schváleného rozpočtu projektu je aktuálne v rôznom stupni procesu verejného obstarávania realizovaných desať samostatných súťaží na nákup materiálno-technického zabezpečenia určeného pre útvary Policajného zboru, ktoré sa venujú problematike environmentálnej trestnej činnosti.

Odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality úradu kriminálnej polície Prezídia PZ požiadal o dotáciu z Envirofondu v júli 2019. V septembri 2019 minister životného prostredia rozhodol o poskytnutí dotácie ministerstvu vnútra na zefektívnenie odhaľovania a vyšetrovania environmentálnej trestnej činnosti v rámci projektu. „Posilnenia kapacít Policajného zboru v boji proti environmentálnej trestnej činnosti."