Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

SR bude ročne prispievať na spolufinancovanie projektov s OECD

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Slovenská republika poskytuje dobrovoľné príspevky na spoločné projekty s OECD od roku 2001.

Bratislava 28. júna (TASR) - Slovenská republika bude naďalej v rokoch 2024 až 2026 každoročne prispievať na spolufinancovanie spoločných projektov s Organizáciou pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) sumou 100.000 eur. V stredu počas rokovania s tým súhlasila vláda.

Slovenská republika poskytuje dobrovoľné príspevky na spoločné projekty s OECD od roku 2001. Postupne sa táto suma zvyšovala zo 68.600 eur na súčasných 100.000 eur, ktorá sa platí od roku 2018. "Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR považuje za dôležité prostredníctvom dobrovoľných príspevkov a formou spoločných projektov finančne podporovať aktivity SR v spolupráci s OECD aj v ďalších rokoch" uvádza sa v predkladacej správe. Ako doplnil rezort zahraničných vecí, vytvorí sa tým priestor na intenzívnejšiu a viac tematicky zameranú spoluprácu jednotlivých rezortov SR s OECD.

"Vďaka vysokej expertíze sa OECD darí promptne reflektovať na aktuálne výzvy súčasnosti, napríklad v súvislosti s predpokladanou obnovou a rekonštrukciou Ukrajiny po skončení ruskej agresie, či dokonca predpovedať budúci vývoj v medzinárodnom ekonomickom prostredí. To má následne pozitívny vplyv na tvorbu a realizáciu jednotlivých sektorových politík aj v SR," píše sa v predloženom materiáli. Záujem o znalosti a expertízu OECD v SR podporilo aj historicky prvé predsedníctvo SR v Rade OECD na ministerskej úrovni v prvej polovici roku 2019.

Rezort slovenskej diplomacie poznamenal, že alokovanú sumu sa úspešne darí prerozdeliť. Preto navrhuje, aby čiastka financovania zostala zachovaná aj v ďalšom programovom období na aktuálnej úrovni a na obdobie rokov 2024 - 2026 sa vyčlenili finančné prostriedky z rozpočtu kapitoly Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vo výške 100.000 eur ročne.