Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

VIDEO: R. Bušo: Mne Rusko nič neurobilo, nebudem ho sankcionovať

Na snímke kandidát vo voľbách do Európskeho parlamentu za stranu Hlas ľudu Roman Bušo počas rozhovoru pre TASR v Bratislave 8. mája 2019. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ak by bol Bušo zvolený za europoslanca, nechce patriť do žiadnej frakcie.

Bratislava 8. mája (TASR) - Európsky parlament môže občanom svojimi rozhodnutiami pomôcť aj uškodiť, myslí si to trojka na kandidačnej listine strany Hlas ľudu Roman Bušo. Ak by bol zvolený za europoslanca, nechce patriť do žiadnej frakcie. EÚ považuje za dobrý projekt, s jej sankciami voči Rusku však napríklad nesúhlasí. "Mne Rusko nič neurobilo, nebudem ho sankcionovať," povedal pre TASR v rozhovore k eurovoľbám, ktoré budú na Slovensku 25. mája.


-V čom môže EP a europoslanci pomôcť Slovensku?-

EP plní veľa dôležitých funkcií. Svojimi rozhodnutiami môže krajinám a občanom pomôcť, aj uškodiť.

-Akej agende by ste sa ako europoslanec chceli venovať? Aké témy a kroky chcete iniciovať?-

Každý poslanec za SR, ktorý bol dosiaľ v EP, patril k nejakej frakcii. Nemali sme tam žiadneho, ktorý by zastupoval záujmy Slovenska, ale len takých, ktorí v zhode so záujmami frakcií zastupovali záujmy týchto frakcií.

-Skúste konkrétnejšie oblasti, ktorým sa chcete venovať.-

Ja mám hlas, ktorý musí hlasovať o každom jednom zákone.

-Do ktorej frakcie budete patriť vy?-

My nikdy nebudeme členom žiadnej frakcie. Budeme jediní, ktorí budeme môcť slobodne povedať to, čo budú občania SR chcieť.

-Ako konkrétne si predstavujete svoju prácu v EP, ktorý spolurozhoduje, europoslanec neprichádza s návrhmi zákonov samostatne ako v NR SR?-

Každé rozhodnutie, ktoré sa prijíma v EP, je rozhodnutím, kde poslanec hlasuje za alebo proti prijatiu normy. Podľa toho, čo nám povedia voliči, budeme hlasovať.

-V ktorých výboroch chcete pôsobiť? Akej agende sa venovať?-

Tých výborov a agend je veľa. Som právnik, ale veľa som pracoval aj v oblasti obrany a myslím si, že toto je jedna z významných vecí, ktorým sa treba venovať. SR a EÚ pociťujú deficit vlastného obranného systému. Mnohí lídri EÚ sa podriaďujú tlaku USA, ktorý je veľmi silný ekonomicky aj vojensky.

-Keď spomínate vlastný obranný systém, boli by ste za spoločnú európsku armádu?-

Európa dnes nemá spravený žiadny subjekt, ktorému by jednoznačne velila, a kde by mohla sama rozhodnúť, akou formou bude obraňovať Európu. Vždy sa na to musíme opýtať niekoho iného. Keď má byť EÚ štátnym útvarom, armádu mať musí. Ja osobne si myslím, že by bolo veľmi rozumné, aby EÚ mala zabezpečenú obranyschopnosť celej Únie a slobodne by sa mohla rozhodovať, ako bude chrániť svoje záujmy na území EÚ.

-Ste za užšiu integráciu členským krajín? Malo by SR patriť do jadra Únie?-

V niektorých oblastiach by mala existovať väčšia spolupráca. V niektorých oblastiach by spolupráca mala existovať na zásadách princípov a nie príkazov.

-Napríklad?-

Otázka migračnej politiky. Tam si myslím, že by sa mal každý štát rozhodovať samostatne. Väčšina krajín, odkiaľ prichádzajú migranti, boli v minulosti kolonizované, napríklad Francúzskom či Anglickom. My sme nikoho nekolonizovali, tak neviem, prečo by sme mali niekomu niečo vracať.

-V ktorých oblastiach si viete tú užšiu spoluprácu predstaviť?-

EÚ musí spolupracovať vo vyrovnanosti výkonov a odmien, ktoré s tým súvisia. Keď chceme mať jeden štátny útvar, mali by tu platiť rovnaké pravidlá a práva pre prácu aj odmenu, ktorú za prácu dostáva pracujúci. To sa nedeje. Mám návrh, ktorý by mohol prejsť, aby si obe strany uvedomili, ako sa žije vo všetkých členských krajinách. Nevyplácajme 13. a 14. platy podľa mzdových princípov jednotlivých štátov, ale z priemeru celej EÚ. Zrazu si niekto v Nemecku uvedomí, že Slovák musí žiť zo 700 eur, Slovákovi urobí zas veľkú radosť výplata v EÚ priemere.

-Ako chcete presadiť tento návrh, keď europoslanci neprichádzajú s návrhmi zákonov, ale spolurozhodujú?-

Každý tento návrh sa dá presadiť len na politickej úrovni. Dá sa postaviť a spýtať sa europoslancov, či majú také strany a česť, aby dokázali v tejto časti sa stať rovnocennými partnermi. Určite to niekto bude počuť a možno taký návrh do parlamentu dá. A keď nie, tak si ho ľudia všimnú a zistia, že nie je čistý. Iné práva tam nemáte.

-Ktoré ďalšie krajiny by mali byť členmi Únie? Má sa Únia vôbec ešte rozširovať?-

Každý štátny celok, Únia, má záujem na rozširovanie. To rozširovanie musí mať nejaký racionálny základ. Každý štát, ktorý splní prístupové podmienky, by mal mať možnosť požiadať o vstup do EÚ.

-Prečo má SR dlhodobo nízku volebnú účasť pri eurovoľbách, keď väčšina Slovákov podľa prieskumov dôverujú európskym inštitúciám? Čo ste urobili a čo by ste urobili pre zvýšenie účasti?-

Ani sa občanom nečudujem, keďže nikto nezastupuje záujmy Slovákov. Ja nič, to je úlohou politických strán a ich poslancov, ktorí dnes sú vo frakciách, aby ukázali ich význam.

-A nie je v záujme politikov, aby bola čo najvyššia účasť a aby teda zvolení zástupcovia mali čo najvyššiu legitimitu?-

To ja neviem, musíte sa spýtať politikov. Ja nie som politik.

Kandidujete do europarlamentu, v podstate ste politik a názor snáď máte...-

Myslím si, že každý človek má o svojom živote rozhodovať sám. Ja by som sa tešil, keby hlasovali všetci oprávnení voliči.

-Ako vnímate nárast extrémizmu v Európe a tiež to, že podľa odhadov bude v budúcom europarlamente viac antisystémových a radikálnych strán ako teraz?-

Je to veľmi smutná vec. Ale extrémizmus, radikalizmus je dôsledok. Tak, ako sa politici správajú, si ani nič iné nezaslúžia. Osobne som proti tomu, aby sa takýmto spôsobom vyhrocovali vzťahy. Ale ľudia, ktorí riadia SR a celú EÚ, stratili akýkoľvek ostych a prestali sa zaujímať o ľudí. Dnes svet nemá cestu. Nevie, kam má ísť.



-Potrebuje EÚ reformu? Ak áno, akú a prečo?-

Každý právny predpis je určený pre ľudí. Dám krk na to, že na Slovensku neexistuje jeden človek, ktorý by si prečítal všetky predpisy EÚ. Tam je toľko pravidiel, ktoré musí každý občan dodržiavať, takže sme za revíziu legislatívy EÚ.

-Hoci väčšina občanov dôveruje európskym inštitúciám, v slovenskej politike sa čoraz častejšie objavujú kritické hlasy voči Bruselu. Vy ste boli s pánom Marčekom na kritizovanej ceste na Kryme. Marček je známy kritikou sankcií voči Rusku a tiež spochybňovaním Únie. Zdieľate jeho názory? Napríklad, ste za sankcie EÚ voči Rusku?-
Mne Rusko nič neurobilo, nebudem ho sankcionovať.

-Anektovalo Krym, porušilo medzinárodné právo, EÚ na to reagovala a SR s ňou.-

Nemyslím si, že existuje právoplatné rozhodnutie, že Rusko anektovalo Krym.

-Čo pozitívne priniesla EÚ za posledné obdobie občanom?-

EÚ nám robí zlegalizovanie objektívnych stavov, v ktorých sme. Ja som proti hraniciam. EÚ nám vytvára priestor na voľnosť pohybu. Druhá vec, ktorú nám priniesla EÚ, je voľný trh.

-Väčšina politikov a analytikov sa zhoduje, že EÚ je dobrý projekt. Ale objavili sa aj názory, ktoré naznačovali, že nemusí vydržať donekonečna. Ako to vidíte vy?-

Súhlasím, že EÚ je dobrý projekt a chceme ho podporiť. Ale pokiaľ ho budú riadiť 'blbci', tak nevydrží ani tento projekt.


-Zviditeľnili ste sa aj v prípade prenájmu priestorov pre Výskumnú agentúru. Súťaž na nový prenájom vyhrala schránková firma sídliaca vo vašich priestoroch. Nemalo by takéto podnikanie byť pre europoslanca neprípustné?-

Ja nie som vlastníkom žiadnej schránkovej spoločnosti. Tie priestory nepatria mne, ale spoločnosti, kde som konateľom. A to, že tam sídlila tá spoločnosť, som ani nevedel.