Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. Fico: Afganistan je príkladom totálneho zlyhania NATO a USA

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD) počas rokovania 32. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 22. júna 2021. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Taliban získal celý Afganistan doslova v priebehu pár týždňov. Je to obrovská prehra a strata dôveryhodnosti USA, hovorí Róbert Fico.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Situácia v Afganistane je príkladom totálneho zlyhania NATO a USA. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Chaotické sťahovanie armád NATO a spojeneckých vojsk z Afganistanu bude mať podľa nezaradeného poslanca parlamentu Petra Kmeca nedozerné následky na migračnú krízu.

"Líbya, Irak, Afganistan a ďalšie krajiny, všade tam, kde sa USA rozhodli šíriť svoje predstavy o slobode a demokracii, všade zostali ruiny a plné vrecká amerických zbrojoviek," skonštatoval na sociálnej sieti Fico s tým, že USA ukončili svoje vojenské pôsobenie v Afganistane, lebo nič nedosiahli. "Taliban získal celý Afganistan doslova v priebehu pár týždňov. Je to obrovská prehra a strata dôveryhodnosti USA. Afganistan čaká buď občianska vojna, alebo, čo je pravdepodobnejšie, tvrdý islamský diktát a poriadok Talibanu," doplnil.




Kmec, ktorý pôsobí v mimoparlamentnom Hlase-SD, upozornil, že v Európe budeme čeliť ďalšej diskusii o kvótach. Afganistan a chaos v krajine podľa neho napovedá o tom, že koncept liberálnej demokracie ako vývozného artiklu do štátov s inou civilizačnou kultúrou zlyhal. "Rýchlosť, akou padol prozápadný afganský režim, a pasivita ozbrojených zložiek svedčí o tom, že sme tvorili neživotaschopný systém, ktorý bol vnútorne a mocensky slabý," pripomenul na sociálnej sieti.

"Je najvyšší čas začať sa pripravovať na najhoršie krízové situácie, ktoré začnú prichádzať z veľmi nestabilnej oblasti Stredného východu. Migračná vlna bude jednou z nich, ale zďaleka nebude jedinou krízou, ktorá postihne európsky kontinent," podotkol Kmec.


Predseda Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry (Smer-SD) podobne ako Fico uviedol, že zlyhalo NATO na čele s USA. "Chaos a zmätok hrozí celej krajine. Nemožno od Talibanu očakávať, že bude milosrdný voči ľuďom, ktorí nesúhlasia s jeho politikou, aj keď teraz sa správa dosť veľkoryso, hovorí o tom, že nemá záujem získať Kábul násilím, že dovolí zamestnancom ambasád a cudzincom opustiť krajinu. Neverím tomu, že veľkorysosť u nich zostane dlho," povedal pre TASR. Táto situácia podľa Kéryho ukazuje, že demokraciu nemožno "vyviezť" do každého kúta sveta.

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek pripomenul, že v aliancii zdieľame výhody členstva, ale aj riziká. "Misia v Afganistane skončila zle, a aj my potrebujeme pomôcť vyrovnať sa s následkami. Osud tých, ktorí pomáhali slovenským jednotkám, mimovládnym organizáciám či diplomatom v Afganistane, ako aj misii EÚ, ktorej sme členom, je teraz aj našou zodpovednosťou. Je správne, že slovenská vláda je pripravená prevziať svoj diel zodpovednosti za ich bezpečnosť," skonštatoval pre TASR.

Militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu (15. 8.) bez boja obsadilo kľúčové mesto Džalalabad a vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní z krajiny utiekol. Mnoho západných štátov v Kábule uzavrelo svoje ambasády a evakuuje odtiaľ svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.