Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Fico by rád videl T. Gašpara na zvoliteľnom mieste kandidátky Smeru

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Parlament má podľa Hegera prijať uznesenie, ktorým legitimizuje vládu, aby mohla rozhodnúť a poslať migy na Ukrajinu.

Bratislava 12. marca (TASR) - Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar by mohol byť na zvoliteľnom mieste na kandidátke Smeru-SD. Líder strany Robert Fico mu ponúka miesto. Dočasne poverený premiér Eduard Heger, ktorý sa stal predsedom novej strany Demokrati, rokuje o predvolebnej spolupráci s ďalšími stredopravými stranami. Obaja to povedali to v diskusnej relácii V politike na televízii TA3.

Predseda Smeru pustil v relácii 30-sekundovú nahrávku, ktorá podľa neho preukazuje manipuláciu s trestnými konaniami. Šéf operatívcov Národnej kriminálnej agentúry Ján Kaľavský na nej informuje o stretnutí s premiérom Hegerom v kancelárii Tiposu, kde mu mal ozrejmiť aj prácu polície.

Heger priznal, že sa s Kaľavským stretol, a potvrdil aj slová na nahrávke. Fica však obvinil z klamstva a manipulácie. "Pri vás je známe, že s nahrávkami manipulujete a zostriháte ich tak, aby to znelo vo váš prospech," podotkol. Zároveň vyzval Fica, aby povedal verejnosti, odkiaľ takéto nahrávky má.

Fico tiež v relácii skritizoval vládu, že nerobí nič proti zdražovaniu potravín. "Kým iné krajiny hľadajú riešenia ako zníženie DPH na potraviny na desať percent, vláda sa na to len pozerá," skonštatoval s tým, že 40 percent Slovákov žije od výplaty k výplate. Heger tvrdí, že ľuďom dávajú peniaze priamo do vrecka. Spomenul zvyšovanie dôchodkov či zavedenie rodičovského bonusu.

Parlament má podľa Hegera prijať uznesenie, ktorým legitimizuje vládu, aby mohla rozhodnúť a poslať migy na Ukrajinu. Smer za takéto uznesenie hlasovať nebude. Fico však upozornil, že na Slovensku nie je žiadny štátny orgán, ktorý by podľa Ústavy SR mal právo prijať rozhodnutie o vyslaní migov. Odmietol tiež posielanie zbraní na Ukrajinu.