Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: R. FICO: Dohodnutá suma za obchvat je vynikajúci výsledok

Sprava minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely, predseda vlády SR Robert Fico a Carlos Ugarte Cruz-Coke z Cintra Infrastructures po podpise zmluvy na výstavbu bratislavského obchvatu diaľnicou D4 a s ňou súvisiacou rýchlostnou cestou R7. Šamorín - Čilistov, 20. mája 2016. Foto: TASR Michal Svítok

Premiér vyzdvihol, že verejnosť mala celý rok možnosť oboznamovať sa s podrobnosťami projektu. Podľa jeho slov prvá etapa musí byť dokončená v roku 2019, druhý úsek v roku 2020.

Bratislava 20. mája (TASR) – Predseda vlády SR Robert Fico a minister dopravy SR Roman Brecely podpísali dnes v Šamoríne zmluvu na výstavbu obchvatu Bratislava, úsekov diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. Zmluvu podpísali s víťazom súťaže - združením firiem na čele so španielskou spoločnosťou Cintra Infrastructures.




„Berme tento projekt ako životne dôležitý pre Slovensko. Uvedomme si, že ide o 59 kilometrov rýchlostnej cesty alebo diaľnice," povedal Fico s tým, že súčasťou projektu bude aj nový most cez Dunaj. "Bude to obrovská pomoc, ktorá odľahčí diaľničnú sieť, ktorá vedie cez Bratislavu. V súčasnosti cez diaľničný most prechádza 100.000 automobilov, po realizácii tohto nového projektu očakávame, že cez nový most prejde denne 30.000 vozidiel, čo odľahčí terajšiu hustú premávku hlavného mesta SR,“ priblížil Fico. Celkovú sumu, ktorá sa pohybuje okolo 56 - 57 miliónov eur ročne, považuje premiér za úspech, s ktorým nikto nerátal. „Je to vynikajúci výsledok,“ zdôraznil.

Predseda vlády ocenil aj otvorenosť celého procesu. Vyzdvihol, že verejnosť mala celý rok možnosť oboznamovať sa s podrobnosťami projektu. Podľa jeho slov prvá etapa musí byť dokončená v roku 2019, druhý úsek v roku 2020. Fico sa poďakoval všetkým predstaviteľom miestnej regionálnej samosprávy. „Od celého začiatku chápali význam tohto projektu a podporovali realizáciu,“ zdôraznil.

Do 12 týždňov od podpisu zmluvy musí následne koncesionár urobiť takzvané finančné uzavretie projektu. Projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP) na obchvat Bratislavy, ktorý tvorí časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, opätovne odobrila vláda 11. mája tohto roku. Minister Brecely vtedy uviedol, že predpokladá spustenie výstavby projektu v lete alebo na jeseň.

Víťazné združenie na čele so spoločnosťou Cintra sľubuje obchvat postaviť za štyri roky a štyri mesiace pri ročnej splátke počas 30-ročnej prevádzky cesty vo výške 56,72 milióna eur. Po 30 rokoch a po zohľadnení inflácie by mal obchvat stáť celkovo približne 1,9 miliardy eur.