Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. Fico: Keď V4 koordinovala svoje postoje, dokázala v EÚ veľké veci

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD) počas hlasovania na 78. schôdzi NRSR o zmene Ústavy na skrátenie volebného obdobia v Bratislave 25. januára 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si myslí, že v zahraničnej politike zastáva Slovensko a Česko rovnaké pozície, pokiaľ ide o dôležitosť ochrany princípov právneho štátu.

Bratislava 13. marca (TASR) - Keď krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) koordinovali svoje postoje, dokázali veľké veci v rámci Európskej únie. Oslabovanie spolupráce Slovenskej republiky, Českej republiky, Maďarska a Poľska nie je v záujme týchto krajín. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico.

"Chcem pripomenúť každému, že bola to V4, ktorá zabránila príchodu migrantov na územie Slovenska a Českej republiky. Bola to V4, keď koordinovala svoje postoje, tak v EÚ dokázala veľké veci," vyhlásil Fico počas pondelkového zhromaždenia k Medzinárodnému dňu žien v Trnave. Šéf Smeru-SD to uviedol v reakcii na slová českého prezidenta Petra Pavla.

Pavel na pondelkovej tlačovej konferencii počas návštevy Slovenska povedal, že V4 vníma v súčasnosti skôr ako konzultačné fórum bez ambície dosiahnuť detailnú koordináciu v otázke zahraničnej alebo bezpečnostnej politiky. Môže podľa neho poskytnúť priestor na spoluprácu a konzultáciu napríklad v ekonomickej, obchodnej či kultúrnej oblasti.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si myslí, že v zahraničnej politike zastáva Slovensko a Česko rovnaké pozície, pokiaľ ide o dôležitosť ochrany princípov právneho štátu, ale aj dodržiavania medzinárodného práva. "Práve medzinárodné právo, ako je územná celistvosť a suverenita štátov, je veľmi razantne porušované a pošliapavané práve ruskou agresiou na Ukrajine. Toto sú témy, ktoré aj formát V4 oslabujú, pretože je jasné, že v takýchto dôležitých veciach nemáme zhodu a rovnaký názor," uviedla na spoločnej tlačovej konferencii.