Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

R. Fico: Návrh na vianočný príspevok pre dôchodcov sa uchytil

Na archívnej snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Najvyššia hodnota vianočného príspevku bude 200 eur.

Bratislava 20. júna (TASR) - Vianočný príspevok pre dôchodcov je jedným z vlajkových opatrení strany Smer-SD. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico v parlamente s tým, že postupne by sa mal zmeniť na 13. dôchodok. Strana plánuje s návrhom prísť čím skôr. Mohol by byť už v budúcom roku.

"Naplnili sme to, čo sme sľúbili. Zavádza sa dvojnásobne vyšší vianočný príspevok, vyplatený bude v decembri tohto roka," skonštatoval vo štvrtok Fico po tom, ako parlament schválil zvýšenie vianočného príspevku.

Zároveň upozornil na to, že za návrh zahlasovali aj opoziční poslanci. "To ukazuje, že návrh na vianočné príspevky sa uchytil. Je to tiež jedna z vlajkových lodí Smeru-SD," podotkol Fico.

Najvyššia hodnota vianočného príspevku bude 200 eur. "Dostane ho 128.000 dôchodcov. To je už pomerne veľká skupina. Oceňujem, že ministerstvo práce pristúpilo aj k rozšíreniu okruhu poberateľov vianočného príspevku. Celkovo sa počet zvyšuje o 75.000 dôchodcov," vyčíslil Fico.

Smer-SD avizoval, že postupne by sa mal vianočný príspevok zmeniť na 13. dôchodok. "Ekonomika a dobré hospodárske výsledky umožnia Smeru-SD, aby sme v čo najkratšom čase mohli prísť s návrhom 13. dôchodku," doplnil Fico.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) v súvislosti s 13. dôchodkom a jeho financovaním uviedol, že na stole ešte nie je definitívna podoba rozpočtu. Podporuje však aj jeho postupné zavedenie. "Podporoval by som ho aj za predpokladu, že by nebol hneď 100 %, že by sa začalo od 50 % a postupne, ako rozpočet a vývoj ekonomiky dovolia, tak by sa mohol 13. dôchodok zvyšovať, až by dosiahol 100 % hranicu. Vlastne ide o mesačný dôchodok, ktorý dôchodca potom poberá," vysvetlil Richter.