Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. Fico navrhuje dohodu vlády a opozície o predčasných voľbách

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (Smer-SD) počas rokovania 72. schôdze NR SR v Bratislave 20. septembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súčasťou dohody má byť garantovanie schopnosti Národnej rady (NR) SR prijať nevyhnutné zákony proti zdražovaniu a pre dostatok energií, na ktorých sa strany dohodnú.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Opozičný Smer-SD navrhuje dohodu medzi predsedami vládnych strán, parlamentných opozičných strán a nezaradenými poslancami. Informoval o tom na sociálnej sieti šéf strany Robert Fico. Hovorí v nej o podpore nevyhnutných zákonov a dosiahnutí predčasných volieb.

Súčasťou dohody má byť garantovanie schopnosti Národnej rady (NR) SR prijať nevyhnutné zákony proti zdražovaniu a pre dostatok energií, na ktorých sa strany dohodnú. Druhým bodom dohody má byť stanovenie presného legislatívneho postupu, ktorý bude viesť k predčasným voľbám v prvej polovici roka 2023.

Fico deklaruje, že Smer-SD bude nápomocný v boji proti zdražovaniu. "Ale nevidíme žiadny dôvod držať pri živote túto neschopnú a servilnú vládnu bandu," napísal s tým, že vládna koalícia, ktorá nemá väčšinu, zrazu ukazuje na opozíciu, že má mať zodpovednosť a držať "ruiny vlády pri moci".

ĽSNS deklaruje, že bude o takejto dohode rokovať. "Od začiatku septembra vyzývame všetky strany na spoločný postup opozície. Sme radi, že to konečne pochopili aj v Smere. Inak ako koordináciou túto vládu nepoložíme," reagoval pre TASR poslanec parlamentu z ĽSNS Martin Beluský.