Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VIDEO: R.Fico nevylučuje, že Kotleba príde o právomoci pri eurofondoch

Na snímke premiér Robert Fico (druhý zľava), predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (tretí zľava), primátor Banskej Bystrice Ján Nosko (vpravo) a viceprimátor Jakub Gajdošík (vľavo) prichádzajú do budovy historickej Radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici na výjazdové zasadnutie vlády v stredu 25. februára 2015. Foto: TASR/Dušan Hein

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes nevylúčil, že Banskobystrický samosprávny kraj príde o svoje rozhodovacie právomoci, čo sa týka čerpania eurofondov.

Banská Bystrica 25. februára (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes nevylúčil, že Banskobystrický samosprávny kraj príde o svoje rozhodovacie právomoci, čo sa týka čerpania eurofondov. Tie by malo naopak získať mesto Banská Bystrica. Vyhlásil to po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády v Banskej Bystrici.



"Musíme to urobiť po veľmi vážnom zvážení, pretože je to bezprecedentný krok, ktorý môže vyvolať veľké napätie. Ale nevidíme dôvod, prečo by mali ľudia v Banskej Bystrici a v tomto kraji trpieť pre to, že bol niekto zvolený ako experiment za banskobystrického župana,"
prízvukoval Fico s tým, že Marian Kotleba je v tomto smere absolútne nečinný a nekoná, pokiaľ ide o zdroje z Európskej únie.

Ako premiér priblížil, pre Kotlebovu nečinnosť prišiel Banskobystrický kraj o niekoľko miliónov eur, ktoré sa mohli použiť na opravu ciest či domov pre hendikepované deti. Zároveň podľa neho hrozí, že kraj príde o ďalšie peniaze. Minister pôdohospodárstva ho upozornil na to, že by to mohlo byť až 700.000 eur z 800.000 eur, ktoré mohol kraj dostať.

Ako Fico neskôr v Brezne konštatoval, v legislatíve problém nevidí, "dokonca sa zdá, že by mohla stačiť aj malá zmena v jednom z uznesení vlády".

Na otázku TASR, koľko času dávajú predsedovi BBSK, respektíve, kedy sa k tejto téme vláda vráti, premiér reagoval: "Nie som nadriadený pána predsedu samosprávneho kraja. Ja len konštatujem, že BBSK vďaka nečinnosti pána župana stráca obrovské milióny eur, nič iné. Buď sa na to budeme pozerať nečinne, alebo si povieme, že nám je prednejšie, aby ľudia mali prospech z európskych fondov a prijmeme konkrétne rozhodnutia. Takže, je to otázka možno nie tak dlhého času, pretože nám letí priestor, kedy treba čerpať finančné prostriedky," dodal Fico.

Vyhlásenie premiéra označil hovorca kraja Vladimír Gürtler za neadekvátny útok na legitímne zvoleného predstaviteľa banskobystrickej samosprávy. Takýto krok je podľa jeho slov neprijateľný a v rozpore so zákonmi a Ústavou SR. Upozornil, že takéto opatrenie len voči jednému z ôsmich samosprávnych krajov by bolo navyše aj diskriminačné.

Gürtler sa domnieva, že premiér zrejme vychádzal z informácií poslancov kraja za koalíciu Smer-SD a KDH, ktoré sú nepravdivé. Vysvetlil, že spomenutých 800.000 eur stratil samosprávny kraj v dôsledku konania ešte predošlého župana Dušana Maňku. Využitie eurofonfov na domov pre hendikepované deti zase podľa neho zablokovali poslanci kraja za vládnu stranu, ktorí nevyčlenili prostriedky na spolufinancovanie.