Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. Fico: Poslanci NR SR posielajú otvorenú výzvu predsedníčke EK

Na archívnej snímke Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Vládna koalícia sa podľa slov Fica rozhodla odstrániť z cesty každého, kto zavadzia. Zastal sa bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka a advokáta Mareka Paru.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Tridsiatka poslancov Národnej rady SR pošle v sobotu predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a všetkým členom Európskej komisie otvorenú výzvu, ktorá popisuje, čo sa na Slovensku v týchto okamihoch deje. Uviedol to počas sobotnej tlačovej konferencie predseda Smeru-SD Robert Fico.

Poznamenal, že v piatok (22. 4.) rozposlal premiérom, spolkovým kancelárom a prezidentom, ktorí chodia do Európskej rady, list, v ktorom taktiež popisuje udalosti, ktoré sa stali za posledné hodiny. "Som prekvapený reakciou, mal som dnes už asi sedem telefonátov," povedal líder Smeru-SD. Podľa jeho slov strana informovala aj najvýznamnejšie frakcie v Európskom parlamente. "Vredom v právnom štáte nie je Maďarsko, Poľsko ani Malta. Najväčším vredom, ktorý v histórii Európskej únie vznikol, je Slovensko s gaunermi, ktorí stoja na čele tejto vlády," povedal Fico.

Vládna koalícia sa podľa slov Fica rozhodla odstrániť z cesty každého, kto zavadzia. Zastal sa bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka a advokáta Mareka Paru. Ďalšou ohrozenou kategóriou sú podľa neho novinári.

Fico nepochybuje o tom, že ho Národná rada SR vydá na väzobné trestné stíhanie. Poznamenal, že ide o pomstu. Viackrát povedal aj to, že ide o porušovanie princípov demokratickej krajiny. Do určitej miery je rád, že po dvoch rokoch hľadania ho neboli schopní obviniť z korupcie, ekonomickej trestnej činnosti, násilného alebo sexuálneho deliktu. "Prišli s tým, že keď som vymenoval svojich dobrých spolupracovníkov do nejakých funkcií, tak som založil zločineckú skupinu," skonštatoval bývalý premiér. Poukázal na to, že uznesenie je plné kriminality Igora Matoviča (OĽANO) a exprezidenta Andreja Kisku.

Poslanci Národnej rady Ľuboš Blaha aj Ladislav Kamenický poznamenali, že Smer-SD stojí za Kaliňákom aj Ficom. Podľa Kamenického sa na Slovensku skončila demokracia a nechce, aby Kaliňák alebo Fico skončili ako bývalý policajný prezident Milan Lučanský.