Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

R. Fico: Rozbitá vládna moc to s predčasnými voľbami nemyslí vážne

Na snímke sprava poslanec NR SR Robert Fico (SMER-SD!.. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Líder Smeru-SD zopakoval, že predčasné voľby by sa mali konať najneskôr v júni.

Bratislava 17. januára (TASR) - Bývalé strany koalície napriek utorkovým vyhláseniam reálne nechcú, aby sa konali predčasné parlamentné voľby. Na utorkovom tlačovom brífingu to vyhlásil predseda strany Smer-SD Robert Fico, jedinú reálnu možnosť, ako dospieť k predčasným voľbám, vidí naďalej v referende.

"Natoľko poznáme členov rozbitej vlády, vieme, že nebude žiadna zmena ústavy umožňujúca konanie predčasných parlamentných volieb," skonštatoval Fico, ktorý mieni, že situácia skôr bude smerovať k odovzdaniu moci prezidentke, možnej úradníckej vláde a konzervovaniu chaotického stavu až do termínu riadnych volieb.

Za jedinú reálnu cestu, ako vyvolať predčasné parlamentné voľby, považuje sobotňajšie (21. 1.) referendum. "Toto referendum nadobúda po utorkových vyhláseniach obrovský význam," zdôraznil Fico. Preto od predstaviteľov koalície, v prípade, že to myslia s predčasnými voľbami vážne, očakáva, že vyzvú na účasť v referende. Na taký istý krok vyzval Fico i hlavu štátu.

Líder Smeru-SD zopakoval, že predčasné voľby by sa mali konať najneskôr v júni.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) považuje všetky snahy o vznik novej väčšiny 76 poslancov dnešným dňom za uzavreté, šéf exekutívy to vyhlásil v súvislosti s definitívnym odmietnutím takejto diskusie zo strany SaS. Premiér chce diskutovať o predčasných voľbách, ako najreálnejší vidí jesenný termín. V stredu (18. 1.) chce o termíne volieb rokovať so zástupcami OĽANO, Za ľudí, Sme rodina aj SaS. Hnutie Sme rodina je ochotné podporiť septembrový termín predčasných volieb, naďalej však preferuje voľby v júni. Šéfka Za ľudí Veronika Remišová reagovala, že jej strana predčasné voľby odmieta podporiť.