Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. Fico si uctil pamiatku obetí banského nešťastia v Handlovej

Robert Fico, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Baníctvo na Slovensku bolo podľa strany vždy symbolom tvrdej a poctivej práce a kľúčovým odvetvím zabezpečujúcim zamestnanosť na Hornej Nitre.

Bratislava/Handlová 10. augusta (TASR) – Predseda Smeru-SD Robert Fico si v pondelok pri príležitosti 11. výročia výbuchu v handlovskej bani uctil pamiatku obetí najväčšieho banského nešťastia v histórii Slovenska. Zahynulo pri ňom 20 baníkov a banských záchranárov. Pamiatku obetí si uctil v rámci pietnej spomienky Dňa bielych ruží v Handlovej. TASR o tom informoval hovorca strany Ján Mažgút.

Baníctvo na Slovensku bolo podľa strany vždy symbolom tvrdej a poctivej práce a kľúčovým odvetvím zabezpečujúcim zamestnanosť na Hornej Nitre. V súčasnosti prežíva výraznú transformáciu spojenú s útlmom ťažby hnedého uhlia, keď stovky baníkov prichádzajú o svoju prácu a hľadajú nové profesionálne uplatnenie.

V tejto súvislosti kritizuje Fico súčasnú vládu Igora Matoviča (OĽANO). Vytýka jej, že podmienky pre úspešnú transformáciu slovenského baníctva sa zhoršili. "Pri rokovaniach o rozpočte EÚ na roky 2021-2027 predseda vlády zlyhal, keď neprotestoval proti výraznému zníženiu prostriedkov pri takzvanom "just transition fund", z ktorého by Slovenská republika mohla čerpať financie na riešenie transformácie baníctva na hornej Nitre," skonštatoval Fico.

Pamätník baníkov na Ulici 29. augusta v Handlovej si ľudia spontánne vybrali v roku 2009 ako miesto piety a spomienky. Položením bielej ruže vzdávajú úctu baníkom aj z iných miest, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania v baniach na celom Slovensku.

Deň obetí banských nešťastí SR schválil parlament v roku 2010. V tento pamätný deň si Slovensko pripomína viac ako 470 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry. Rovnako viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií, ktoré sa udiali v baniach ťažiacich kovy na slovenskom území.