Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. Fico: Smer-SD rešpektuje nomináciu M. Aláča na šéfa SIS

Robert Fico, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Strana sa vyjadrila aj k vzťahom s Ruskou federáciou a vyhosteniu našich diplomatov z Ruska.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Smer-SD rešpektuje nomináciu Michala Aláča na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Uviedol to predseda Smeru-SD Robert Fico na stredajšej tlačovej konferencii. "Nemám príliš čo komentovať, rešpektujem model, že v tomto prípade je nominantom človek, ktorý prichádza z inej strany, ako je najsilnejšia vládna strana," povedal Fico s tým, že rešpektuje aj dohodu v koalícii na tom, že nominácia patrí hnutiu Sme rodina. Považuje za správne aj to, že ide o človeka z vnútra SIS.

Strana sa vyjadrila aj k vzťahom s Ruskou federáciou a vyhosteniu našich diplomatov z Ruska. Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha považuje tento krok Ruskej federácie za pochopiteľný vzhľadom na to, že SR predtým vyhostila ich diplomatov. Vyzval vládu, aby do budúcna zvažovala dôsledky svojho konania. Ak sa dokáže, že Rusi s výbuchom muničných skladov v českých Vrběticiach nič nemali, očakáva vyvodenie personálnej zodpovednosti zo strany premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS) a prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Tvrdí, že zo strany Slovenska šlo pri vyhostení diplomatov o nepriateľský a agresívny akt. Takto to podľa neho vníma aj ruská strana. "Slovenské gesto vnímajú ako súčasť protiruskej provokačnej kampane, absolútne nevidia dôvod, prečo slovenská strana pristúpila na túto hru," povedal. Pripomenul, že Slovensko malo dlhodobo dobré vzťahy s Ruskom.