Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: R. Fico sa nezúčastní na voľbe kandidátov na ústavných sudcov

Na snímke kandidát na post ústavného sudcu Robert Fico počas vypočutia Ústavnoprávnym výborom NR SR 23. januára 2019 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Tým pádom nebude za seba ani hlasovať.

Bratislava 23. januára (TASR) - Predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico sa nezúčastní na voľbe kandidátov na ústavných sudcov v parlamente a nebude teda za seba hlasovať. "Nebolo by to dobré," povedal pred parlamentným ústavnoprávnym výborom, ktorý ho v stredu vypočúval ako kandidáta na ústavného sudcu. Vyhlásil tiež, že nie je súčasťou žiadnej politickej dohody.

Odpovedal tak na otázku Miroslava Beblavého (nezaradený), či je Fico súčasťou dohody na zvolenie kandidátov v parlamente. Fico zopakoval, že ústavný súd je kreovaný politicky a politické strany budú hrať hry pri výbere kandidátov. "Hľadajme rovnováhu medzi záujmami väčšiny a menšiny v Národnej rade a prezidentom SR," podotkol. Rovnako uviedol, že je normálne, ak sú v ústavných orgánoch politici, odvolával sa na skúsenosti zo zahraničia.



Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady SR Lucia Žitňanská (nezaradená) sa Fica pýtala, čo urobí pre to, aby jeho osobnosť neznižovala dôveryhodnosť inštitúcie, a aby nepolarizoval spoločnosť, keďže je osobnosť rozdeľujúca spoločnosť. Podľa Fica je dobré, aby v ústavných orgánoch boli ľudia, ktorí majú nielen odbornú, ale aj politickú skúsenosť. Zároveň uviedol, že berie na vedomie, že Žitňanská ho voliť nebude.



Beblavý sa Fica pýtal aj na jeho výrok o tom, že Slovensko nie je právny štát. "Existuje skutočná rovnosť pred zákonom? Ja tvrdím, že neexistuje," povedal Fico. Zároveň poukázal, že nikomu neprekáža výrok prezidenta Andreja Kisku, ktorý označil Slovensko za mafiánsky štát.

Fico tiež zopakoval svoj laický postoj k otázke interrupcií. "Dnešná právna úprava je kvalitná a bol by som rád, aby taká zostala," poznamenal a zdôraznil, že nejde o jeho právny odborný názor. Odpovedal aj na otázky ohľadom adopcií detí homosexuálnymi pármi. "Adopciu detí homosexuálmi považujem za malú zvrátenosť," vyhlásil. Je však za to, aby sa párom rovnakého pohlavia pomohlo v praktickom živote, napríklad pri nakladaní s majetkom alebo pri informovaní sa o zdravotnom stave.



Opoziční poslanci sa Fica pýtali aj na jeho bývanie v komplexe Bonaparte, ktorý patrí podnikateľovi Ladislavovi B. "Nechajte moje bývanie na mňa," odvetil. Opozícia expremiérovi vyčítala jeho konšpiračné vyjadrenia o Georgeovi Sorosovi po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Ondrej Dostál z klubu SaS spochybňoval, či Fico spĺňa kritériá na kandidatúru vzhľadom k jeho právnickej praxi. "Trvám na tom, že nespĺňate podmienky," vyhlásil Dostál. Fico uviedol, že je na výbore, aby určil, kto spĺňa a nespĺňa podmienky na kandidatúru.

Podľa Fica je tvorba ústavného súdu spätá s politikou


Tvorba Ústavného súdu (ÚS) SR je spätá s politikou. Vyhlásil to predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico pred ústavnoprávnym parlamentným výborom v rámci vypočutia kandidátov na ústavných sudcov.

"Toto má všetko s politikou. Tento politický akt je taký silný, že v zahraničí vznikla tradícia, že súčasťou ÚS sú aj bývalí politici. Nerobme obraz, že ak na Slovensku zvýrazňujeme politický charakter tvorby ÚS, robíme niečo zlé," povedal Fico.



Expremiér, ktorý kandiduje za ústavného sudcu, v úvodnom slove, kde sa má predstaviť ako kandidát, hovorí nielen o politickom rozmere pri tvorbe ústavného súdu a tiež upozorňuje na hrozbu nezvolenia dostatočného počtu kandidátov.

Fico považuje za prirodzené, že sa uchádza o funkciu ústavného sudcu. Vyhlasuje, že urobí všetko preto, aby ústavný súd bol kreovaný touto Národnou radou SR. Hovorí tiež o svojej práci, kde sa venoval téme trestu smrti, spomenul, že bol trikrát predsedom slovenskej vlády a ďalšie svoje skúsenosti.

Uviedol zároveň, že nepovažuje za správne pokusy diskvalifikovať z voľby politikov, ktorí tvorili zákony, s ktorými sa ústavný súd nestotožnil.