Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Vek odchodu do dôchodku sa do roku 2016 zvyšovať nebude, avizuje Fico

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Vláda zároveň navrhuje valorizáciu dôchodkov o pevnú sumu. Je to dočasné riešenie, ktoré by malo takýmto spôsobom fungovať ďalšie štyri roky, uviedol minister práce Ján Richter.

Bratislava 22. mája (TASR) – Vek odchodu do dôchodku sa na Slovensku najbližšie štyri roky zvyšovať nebude. Na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní Rady pre solidaritu a rozvoj to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Do roku 2016 sa nikto nedotkne odchodu do dôchodku pokiaľ ide o vek," konštatoval Fico. Následne od roku 2016 chce vláda nastaviť odchod do dôchodku automaticky. Určovanie dôchodkového veku zákonmi by tak malo byť minulosťou.

"Rozhodujúcim kritériom pre odchod do dôchodku bude takzvaná stredná dĺžka života," priblížil Fico. To znamená, že keď budú ľudia zdravšie a dlhšie žiť, bude to mať pozitívny vplyv aj na odchod do dôchodku. Naopak, keď budú mať zdravotné problémy a dĺžka života sa bude znižovať, bude to mať opačný efekt na vek odchodu do dôchodku.

Tu bude player


Vláda zároveň navrhuje v rámci zmien v prvom dôchodkovom pilieri valorizáciu dôchodkov o pevnú sumu. "Je to dočasné riešenie, ktoré by malo takýmto spôsobom fungovať ďalšie štyri roky," uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Po štyroch rokoch chce tak štát pripraviť nový spôsob výpočtu dôchodkov podľa takzvanej dôchodcovskej inflácie. "Bude to mať postupný spôsob zavádzania, nebude to skoková forma," dodal Richter.

Reformu dôchodkového systému chce vláda pripraviť tak, aby ju mohla predložiť na júnovú či júlovú schôdzu parlamentu. Zaoberať ňou sa budú partneri aj na ďalších rokovaniach Rady pre solidaritu a rozvoj, ktorá sa najbližšie stretne vo štvrtok (24. 5.).