Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Fico vypovedal na polícii v Trnave v súvislosti s kauzou Súmrak

Na archívnej snímke predseda strany SMER – SD Robert Fico. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šéf strany Smer-SD vyhlásil, že od vyšetrovateľov nedostal vysvetlenie, ako mal založiť zločineckú skupinu, s akým cieľom a o aké zločiny malo ísť.

Bratislava/Trnava 7. septembra (TASR) - Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico vypovedal v stredu na polícii v Trnave. Svoje obvinenie v kauze Súmrak naďalej považuje za vymyslené, celý prípad označil za politický proces smerujúci k likvidácii opozície. Tvrdí, že mu vyšetrovatelia nevysvetlili podstatu obvinenia.

Fica mali podľa jeho slov vypočúvať v súvislosti so založením zločineckej skupiny, ako aj zneužitím právomoci verejného činiteľa. Vyhlásil, že od vyšetrovateľov nedostal vysvetlenie, ako mal založiť zločineckú skupinu, s akým cieľom a o aké zločiny malo ísť. Pýtal sa tiež, akú právomoc porušil a voči komu. "Ak nám na tieto otázky odpovedia, sme pripravení vo výsluchu pokračovať," dodal Fico vo vyjadrení pre novinárov, ktoré zverejnil na sociálnej sieti.

Šéf Smeru-SD tvrdí, že má právo na to, aby mu vysvetlili podstatu obvinenia. "Ja neviem, proti čomu sa mám brániť. Je tam napísané, že niekedy v roku 2012 bola vraj založená zločinecká skupina, vraj boli nejaké stretnutia, ktoré neboli, vraj som zneužíval právomoc verejného činiteľa. Ale akú, veď ja som nevedel dávať príkazy nikomu," argumentoval Fico s tým, že predseda vlády iba riadi, môže dávať prezidentovi návrhy na odvolanie či vymenovanie člena vlády a nemá prikazovaciu právomoc.

"Celý tento spor spočíva v tom, že sme na tlačovej konferencii povedali s Robom Kaliňákom pravdu o Matovičových a Kiskových zločinoch a za to prišla pomsta a potrebujú sa nás zbaviť," povedal. "Niekto spísal zlátaninu a pár slušných ľudí to musí obhajovať," dodal k tomu, že policajti boli na stredajšom výsluchu slušní.

Vyšetrovateľ NAKA v apríli v rámci kauzy Súmrak obvinil expremiéra Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a policajného exprezidenta Tibora G.