Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Fico vyzval Figeľa, aby odstúpil z funkcie podpredsedu parlamentu

Predseda vlády SR Robert Fico odchádza 14. apríla 2015 zo sídla Generálnej prokuratúry SR v Bratislave, kde sa stretol so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom pre trestnoprávnu zodpovednosť v prípade Váhostav. Foto: TASR

Podľa Roberta Fica nesie politickú zodpovednosť za kauzu Váhostavu-SK. "Ak má niekto odstúpiť z tohto politicko-ekonomického ihriska, tak by to mali byť páni Fico a Široký," zareagoval Figeľ.

Bratislava 14. apríla (Teraz.sk/TASR) - Premiér Robert Fico vyzval podpredsedu parlamentu a šéfa KDH Jána Figeľa, aby sa vzdal parlamentnej funkcie kvôli kauze Váhostav. Nevylučuje ani to, že Smer-SD pristúpi k jeho odvolávaniu z tohto postu. "Ak odstúpi z tejto funkcie, sme pripravení podporiť na tento post kandidáta KDH," povedal šéf Smeru-SD.





Predseda KDH pôsobil v rokoch 2010-2012 v kabinete Ivety Radičovej ako minister dopravy. Podľa Roberta Fica nesie politickú zodpovednosť za podpis, podľa premiéra, nevýhodnej zmluvy na výstavbu diaľničných úsekov s predstaviteľmi Váhostavu-SK.



Premiér sa kvôli kauze Váhostav stretne so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Riešiť chcú zodpovednosť bývalých manažérov Váhostavu -SK.



Šéf KDH a podpredseda parlamentu Ján Figeľ tvrdí, že vládna strana Smer-SD tri roky asistovala pri "podvodnom" správaní sa nielen firmy Váhostav-SK, ale aj pri iných firmách. "Fico je už ôsmy rok premiérom, tri roky asistuje pri tom, čo sa deje...Smer nechal veci plynúť," tvrdí. Podľa neho je reštrukturalizácia Váhostavu-SK nastavená tak, aby zbohatli jeho majitelia.

Tvrdenie premiéra, že Figeľ nútil Váhostav-SK podpísať nevýhodné zmluvy označil šéf KDH za "smiešne". "Ja som nikoho nenútil".



"Páni Fico i Široký ma môžu vyzývať na odstúpenie, aj dať ma odvolať, ale ústa mi nezavrú. Ak má niekto odstúpiť z tohto politicko-ekonomického ihriska, tak by to mali byť páni Fico a Široký," zareagoval Figeľ na premiérovu výzvu, aby odstúpil z parlamentnej funkcie.

"Páchateľa nemusí pán Fico hľadať, každé ráno ho vidí v zrkadle v kúpeľni,"
dodal šéf OĽaNO Igor Matovič.

Premiér zároveň oznámil, že vláda SR dnes mimoriadne zasadne najmä pre vysoký počet hlavne malých veriteľov spoločnosti Váhostav-SK, a to napriek tomu, že v prípade Váhostav-u ide o obchodno-právny vzťah uzatvorený v minulosti.

"Chcem dopredu informovať, že máme riešenia do budúcnosti, kde chceme zo zákona (o konkurze a reštrukturalizácii, pozn. TASR) vyradiť ustanovenia, ktoré sú diskriminačné, znevýhodňujúce napríklad postavenie malých veriteľov, ktorí nemajú zabezpečené pohľadávky voči bankám. Chceme rovnako reagovať na ďalšie požiadavky praxe, ale chceme reagovať aj na to, čo ukázala naša analýza tohto prípadu," doplnil.



Podľa premiéra bolo by však málo, keby sa hovorilo len o zodpovednosti a o tom, čo vláda SR urobí do budúcnosti. "Chcem preto oznámiť, že máme riešenie aj pre veriteľov poškodených na základe kultúry podvodu pána Figeľa. Riešenie, ktoré dnes predstavíme o 17.30 h, bude v podobe novelizácie viacerých návrhov zákonov, viacerých opatrení aj iného ako legislatívneho charakteru. Podčiarkujem však päťkrát, naše riešenie nebudú platiť daňoví poplatníci," dodal.