Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

R. Fico vyzýva prezidentku, aby okamžite vyhlásila referendum

Na snímke vpredu predseda strany Smer-SD Robert Fico prináša do Prezidentského paláca petičné hárky. V Bratislave 24. augusta 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby okamžite vyhlásila referendum s obomi navrhovanými otázkami. Uviedol to v stredu v súvislosti s podmienkami OĽANO na odchod z vlády ministra financií Igora Matoviča. Len demokratické priame riešenie môže viesť podľa Fica k vyriešeniu bezprecedentnej vládnej krízy spôsobenej politickými "deckami". TASR o tom informoval hovorca strany Ján Mažgút.

"Referendová otázka číslo jeden, o ktorú žiada 406.000 ľudí, veľmi jasne vedie k okamžitej demisii súčasnej vlády, čo je jediné rozumné riešenie, po ktorom musia nasledovať predčasné parlamentné voľby," myslí si Fico.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) oznámil, že ak sa vďaka SaS schvália opatrenia na pomoc ľuďom a ochranu verejných financií, ktoré navrhuje OĽANO, minister financií Igor Matovič (OĽANO) je pripravený odísť z vlády spolu s Richardom Sulíkom (SaS).

Predstavitelia opozičného Smeru-SD a členovia petičného výboru odovzdali minulý týždeň v Prezidentskom paláci 406.039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.