Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Slovensko

Z ministra Kaliňáka sa podľa L. Žitňanskej stane najsilnejší muž vlády

Lucia Žitňanská Foto: TASR

Podľa Lucii Žitňanskej mu k tomu dopomôže novela zákona o verejnom obstarávaní.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Návrh novely zákona o verejnom obstarávaní z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý bol v pondelok (3.9.) predložený do skráteného pripomienkového konania, je zákon zákonov pre túto vládu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásila poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

"Predložená novela umožní strane Smer-SD naplno zužitkovať aj finančné postavenie štátostrany a Roberta Kaliňáka posunie do úlohy najsilnejšieho muža vlády Smeru-SD," podotkla opozičná politička. Podľa jej slov právna norma vytvára niekoľko vážnych dier, ktoré v praxi budú znamenať, že politici, ale aj úradníci, budú môcť vo verejnom obstarávaní vybrať tých, ktorých chcú a nie tých, ktorí dajú najlepšiu ponuku. "Návrh je nastavený tak, aby umožnil bezproblémovú manipuláciu verejných obstarávaní," povedala Žitňanská.

Foto: TASR/Martin Baumann
SDKÚ-DS vidí v návrhu rozsiahlej novely sedem hlavných dier. Prvou je, že právna norma zavádza tzv. strategické zákazky nad desať miliónov eur, pri ktorých nebude musieť prebehnúť riadna súťaž, ale len prieskum trhu. "Návrh zásadne obmedzí kontrolu verejného obstarávania, obmedzí povinnosť obstarávateľov robiť elektronické aukcie, zavádza ľahko manipulovateľné elektronické trhovisko, všetky štátne úrady budú povinne nakupovať všetky ľahko dostupné tovary od Kaliňáka, a to aj v prípadoch, keď to pre nich bude nevýhodné," menovala Žitňanská. Novela navyše podľa nej umožní jednoduchým spôsobom podstatne znížiť počet uchádzačov v súťaži a obsahuje aj neúčinný návrh ako odhaľovať vlastnícke pomery tzv. schránkových firiem.

Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) vysvetlil, že do strategických zákaziek budú môcť ísť až dve tretiny všetkého obstarávania, čo môže viesť k stratám stámiliónov eur. "Zákon tiež hovorí, že pri tendroch do 200.000 eur alebo pri tendroch na bežne dostupné tovary už nebude možné podávať námietky na ÚVO," podotkol. Na margo obmedzenia povinnosti robiť elektronické aukcie Beblavý uviedol, že takéto obstarávanie má byť podľa novely len vtedy, ak je to technicky možné, čo posúdi sám obstarávateľ.

Problém pri elektronickom trhovisku vidí v tom, že novela umožňuje jeho manipuláciu. "Minister Kaliňák hovoril, že chce akýsi štátny e-Bay, len nespomenul, že ten je založený na cene, kým na štátnom portáli sa má súťažiť cez ekonomicky najvýhodnejšiu ponuku, čo nemusí byť cena, ale napríklad termín dodania," upozornil poslanec. Problém trhoviska vidí aj v tom, že ostatní uchádzači budú mať na prebitie ponuky len dve hodiny.

Miroslav Beblavý
Foto: TASR
Za obzvlášť závažný označil bod týkajúci sa centrálneho verejného obstarávania, o ktorom sa na Slovensku hovorí už 11 rokov. "Podľa novely musia všetci štátni obstarávatelia nakupovať cez Kaliňáka, aj keď by to bolo drahšie, ako to vedia kúpiť oni," konštatoval.

Keď sa novela dostane na pôdu parlamentu, Žitňanská je pripravená, podať návrh na jej prepracovanie. "Budeme ho pripomienkovať a tlačiť aj cez verejnú mienku," doplnil Beblavý.

R. Kaliňák odmieta obvinenia zo snahy o koncentráciu moci

Robert Kaliňák (Smer-SD) odmieta kritiku opozičných poslancov Národnej rady SR Lucie Žitňanskej a Miroslava Beblavého (obaja SDKÚ-DS), že novela zákona o verejnom obstarávaní z dielne ministerstva povedie ku koncentrácii jeho moci. "Vôbec nejde o koncentráciu," skonštatoval po dnešnom rokovaní vlády s tým, že ide o nekvalitné čítanie návrhu a pochybuje, že ho Žitňanská vôbec čítala. Priblížil, že v prípade, že by sa nerealizovala reforma verejnej správy ESO, presadzoval by vznik rozpočtovej organizácie centrálneho verejného obstarávateľa pod Úradom vlády SR.

Šéf rezortu má pocit, že z opozície, ktorej úlohu podľa svojich slov akceptuje, sa stalo audiotexové číslo, na ktoré keď niekto zavolá, dozvie sa, ako je všetko zlé, otrasné čí šité na mieru. "Myslím si, že by mali dopĺňať niektoré príspevky aj o konštruktivitu, o ktorej toľko hovorili... Aj v tom je neúprimnosť opozície a pani Žitňanskej a pána Beblavého, keby mali úprimný záujem, tak nám pošlú návrhy na zmeny, ale oni by to radi riešili v parlamente, aby mohli z toho robiť politiku, v tomto je vidieť, aké je to neúprimné a že sa zmenili na audiotexové čísla."

Poznamenal, že ministerstvo nemá záujem o žiadnu koncentráciu, naopak, podľa jeho slov sa v spolupráci s ministerstvom financií vytvorí priestor a platforma, ktorá bude centrálne obstarávanie realizovať iba v oblasti tovarov a služieb. Tvrdí, že cieľom zákona je "bezprecedentne" transparentne informovať a zároveň garantovať, že sa nebudú poškodzovať firmy, napríklad cez vylúčenie subjektívneho hodnotenia podkladov. Považuje za dôležité, aby sa v budúcnosti vyvrátili všetky podozrenia, čo má priniesť podmienka, že elektronické aukcie nebudú môcť byť limitované a každý má mať dostatočný priestor na reakciu na ponuku.

Minister je presvedčený, že zákon, ktorý platil doteraz, mal viaceré dobré kontrolné mechanizmy, problém však bol v tom, že sa nenakupovalo. Za príklad dáva zrušený tender na nové zbrane pre policajtov vyhlásený za pôsobenia exministra Daniela Lipšica, ktorý sa podľa neho nepodaril pre absurdné rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie. Ozrejmil, že ministerstvo malo na jeho základe nakúpiť rovnaký počet zbraní od všetkých uchádzačov. "A to je výsledok zákona, ktorý bol už prekombinovaný," doplnil.

Opozícia návrhu vyčíta, že do strategických zákaziek budú môcť ísť až dve tretiny všetkého obstarávania, čo môže viesť k stratám stámiliónov eur. Kaliňák to považuje za zavádzanie. Pokračoval, že v takomto prípade pôjde o projekty nadrezortného charakteru s celospoločenským významom s vysokým finančným limitom.