Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

VIDEO: Vietnamskí policajti by mohli trénovať na Lešti, tvrdí Kaliňák

Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňá, archívne foto. Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR

Premiér vyzdvihol vzťahy s Vietnamom aj vzhľadom na početnú skupinu Vietnamcov, ktorá žije na Slovensku, a upozornil aj na možné vylepšenie ekonomických a biznis vzťahov medzi obidvoma krajinami.

Bratislava 6. marca (TASR) - Slovensko je pripravené ponúknuť kapacity výcvikového priestoru Lešť pre bezpečnostné zložky Vietnamu. Vyhlásil to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) po stretnutí s ministrom pre verejnú bezpečnosť Vietnamskej socialistickej republiky To Lamom, ktorý bol na Slovensku na trojdňovej návšteve. TASR informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

Vietnamskú delegáciu na Úrade vlády SR dnes prijal aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Premiér vyzdvihol vzájomné vzťahy s Vietnamom aj vzhľadom na početnú skupinu Vietnamcov, ktorá žije na Slovensku, a upozornil aj na možné vylepšenie ekonomických a biznis vzťahov medzi obidvoma krajinami.



Vietnamský minister pre verejnú bezpečnosť To Lam počas víkendu so svojimi kolegami navštívil výcvikový priestor Lešť, kde sa zoznámili s náročným výcvikom slovenských bezpečnostných, ale aj záchranných zložiek. Dnes s ministrom vnútra Kaliňákom podpísal Dohodu o spolupráci v oblasti prevencie a boja proti trestnej činnosti. Tá sa týka predovšetkým oblastí ako nadnárodný organizovaný zločin, obchodovanie s ľuďmi a pašovanie migrantov, terorizmus a jeho financovanie a nedovolená výroba, distribúcia a obchodovanie s návykovými a psychotropnými látkami a prekurzormi.

Kaliňák svojmu rezortnému kolegovi okrem výcviku vietnamských bezpečnostných zložiek v stredisku Lešť ponúkol aj možnosť liečenia zranených vietnamských príslušníkov polície v slovenských zdravotníckych a rehabilitačných zariadeniach. Obaja ministri sa rozprávali aj o zintenzívnení spolupráce pri výmene operatívnych informácií.