Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. KUŽEL: Internet spôsobil, že dnes každý môže byť novinárom

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Rastislav Kužel, výkonný riaditeľ mimovládnej organizácie MEMO 98. Foto: Screenshot/TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Rastislav Kužel, výkonný riaditeľ mimovládnej organizácie MEMO 98, ktorej prioritou je monitorovanie médií a ich pôsobenie v rámci mediálnych systémov.

Bratislava 5. mája (TABLET.TV) - Občianske združenie MEMO 98, rovnako ako v minulosti, tak aj dnes, vykonáva priebežný monitoring médií, a to vo viacerých krajinách sveta. Ako uviedol Kužel, počet členov monitorovacieho tímu sa v porovnaní s minulosťou znížil z približne 35 členov na štyroch, ktorí sledujú a vyhodnocujú pôsobenie médií vo viac ako 50 krajinách sveta.

Súčasné trendy v médiách, ako aj hodnotové posuny v ich činnostiach, boli ústredné témy relácie, a to pri príležitosti Svetového dňa slobody médií (3. mája), ktoré Organizácia spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru UNESCO vyhlásila prvýkrát ešte v roku 1991.

Podľa odborníka na monitoring médií ich súčasné postavenie v mediálnej sfére v minulosti, ale aj dnes, sprevádza niekoľko negatívnych javov. Prvým momentom, ktorý sa, ako uviedol, intenzívne prejavuje v dnešnej podobe médií, bola finančná kríza, ktorá sa prejavila aj na kvalite médií. Druhým momentom, ktorý Kužel označil ako negatívny aspekt, je aj nástup internetu a tiež sociálnych sietí. „Sociálne siete dnes vytláčajú klasické médiá,“ uviedol pre TABLET.TV.

„Tradičné hodnoty novinárčiny sa za posledné roky značne posunuli, aj kvôli internetu.“ Kužel dodal, že na strane druhej má internet v médiách aj svoje výhody a dnes už aj svoje nezastupiteľné miesto. „Internet spôsobil narušenie monopolu v spracúvaní informácií, poskytovaní a ich šírení. De facto, dnes každý môže byť novinár,“ uviedol v tejto súvislosti a doplnil, že naša mediálna sféra sa do značnej miery štandardizovala, ale globálne vplyvy sú citeľné.

Samotný internet a internetové, resp. sociálne médiá prenikli aj do oblasti záujmu členov monitorovacieho tímu. „Internet je dnes už trvalou súčasťou našich výskumov. Nie je problém sa zaoberať, ako kedysi, mienkotvornými médiami. Problémom ale môžu byť internetové, elektronické médiá, ktorých výskum je náročnejší.“

Pre novinárov a zástupcov médií pôsobiacich na Slovensku je určené žurnalistické fórum, dnes známe pod názvom Novinárska cena. V našej krajine má už trinásťročnú tradíciu. Odovzdávanie týchto ocenení bude 10. mája a v tejto súvislosti Kužel uviedol, že porota, ktorej je členom, je za ostatný ročník pozitívne prekvapená. „V tomto roku vyberáme z množstva kvalitného novinárskeho materiálu.“

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.