Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Mikulec: Aplikácia na smart karanténu sa stále pripravuje

Na archívnej snímke vľavo minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) s ochranným rúškom na tvári počas brífingu. Foto: TASR - Roman Hanc

Nová forma karantény prostredníctvom mobilnej aplikácie má odbremeniť kapacity štátnych karanténnych zariadení.

Bratislava 18. mája (TASR) - Aplikácia potrebná na tzv. smart karanténu je v procese prípravy, zatiaľ naďalej platí povinná štátna karanténa. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) to uviedol po pondelkovom rokovaní vlády na otázku, prečo ešte aplikácia nefunguje.

"Aplikácia je v testovacej prevádzke a je pripravená tak, že pokiaľ rozhodne hlavný hygienik o tom, že môže byť spustená, tak by mala byť spustená," povedal s tým, že prípadné rozhodnutie bude včas odkomunikované.

Nová forma karantény prostredníctvom mobilnej aplikácie má odbremeniť kapacity štátnych karanténnych zariadení. Štát očakáva, že by mohla znížiť rozpočtové výdavky. Zároveň sa očakáva, že dôjde k uvoľneniu stoviek členov Policajného zboru, ozbrojených síl a Hasičského a záchranného zboru z plnenia úloh súvisiacich so štátnou karanténou. Aplikácia má byť poskytnutá bezodplatne, podmienkou inteligentnej karantény je dobrovoľnosť.

Novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o elektronických komunikáciách, ktorú parlament schválil v skrátenom legislatívnom konaní, podpísala v piatok (15. 5.) prezidentka SR Zuzana Čaputová.