Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. Mikulec podľa premiéra robí svoju prácu dobre, Fico to vidí inak

Na snímke uprostred minister vnútra SR Roman Mikulec, vpravo premiér SR Eduard Heger a vľavo podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič (všetci OĽANO) pred hlasovním o odvolaní ministra vnútra z funkcie, ktoré neschválili 1. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Zdôraznil, že vláda robí konkrétne kroky na riešenie nelegálnej migrácie a pomáha chrániť vonkajšiu hranicu schengenu

Bratislava 1. decembra (TASR) - Skutočný dôvod, pre ktorý opozícia pravidelne poľuje na ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), je strach o svoju slobodu a beztrestnosť. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti po hlasovaní o návrhu na odvolanie Mikulca. Zdôraznil, že vláda robí konkrétne kroky na riešenie nelegálnej migrácie a pomáha chrániť vonkajšiu hranicu schengenu. Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico zopakoval, že minister vnútra nezvláda svoju funkciu.

"Opoziční poslanci chceli odvolať Romana Mikulca za prácu, ktorú európski lídri oceňujú. K nelegálnej migrácii pristupujeme s plnou vážnosťou a prichádzame s konkrétnymi návrhmi," povedal premiér. Riešenie nevidí v obmedzení pohybu cez schengenské hranice. Zdôraznil, že problém nelegálnej migrácie je celoeurópsky. "Namiesto teatrálnej výstavby plota na hraniciach a strašenia moslimskými komunitami a mešitami, ako to robili Fico s Kaliňákom, my robíme konkrétne kroky pre ochranu hraníc," podotkol.

Mikulec sa poďakoval poslancom, ktorí ho vo funkcii podržali. Berie to podľa vlastných slov ako ešte väčší záväzok, aby v jeho rezorte pokračovali v začatých krokoch. Opozičný pokus o jeho odvolanie už vníma ako folklór. "Vyfarbili sa mnohí zo strany SaS, ktorí podporili moje odvolanie napriek tomu, že sa v minulosti vyjadrovali úplne naopak," podotkol.

Fico zopakoval, že Mikulec je podozrivý z korupcie i z iných trestných činov, nezvláda funkciu a je v nej len preto, že ho potrebuje líder OĽANO Igor Matovič. Mikulec podľa jeho slov ostal vo funkcii iba preto, lebo ho podržali poslanci SaS. Priamo je za to podľa neho zodpovedný predseda SaS Richard Sulík s jeho "vajatavou" politikou. Ak by návrh na odvolanie podporili zvyšní poslanci SaS, ktorí boli prítomní, bol by podľa Fica dostatok hlasov na jeho odvolanie. Myslí si, že SaS sa len hrá na opozičnú stranu.

"Sme stabilná koaličná strana, ktorá nebude rozvracať vlastnú vládu," reagoval po výsledku hlasovania šéf Sme rodina a parlamentu Boris Kollár s tým, že nemôžu ísť proti ministrovi tejto vlády a odvolávať ho. "Už len tým, že sme ho nepodporili a že sme sa zdržali, vyjadrujeme nie úplnú spokojnosť s vedením tohto ministerstva," doplnil. Ak by sa poslanci Sme rodina pri hlasovaní pridali k SaS, Mikulec by podľa neho skončil. Približne traja alebo štyria poslanci Sme rodina, ktorí boli v doterajších pokusoch o odvolávanie Mikulca za, vyjadrili podľa Kollára svoj osobný nesúhlas.

Osud Mikulca závisel podľa lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho od dvoch klubov, a to SaS a Sme rodina. "Ani jeden, ani druhý nenašli odvahu, aby v plnej miere podporili odvolanie ministra," povedal. Pri SaS je to podľa neho o to zvláštnejšie, keďže chceli byť razantnou opozíciou.

Klub SaS pri hlasovaní nebol jednotný. Sulík uviedol, že jeho poslanci mali voľnú ruku a hlasovali podľa seba.

Poslankyňa z klubu SaS Vladimíra Marcinková sa zdržala a nehlasovala za odvolanie ministra. Svoje konanie vysvetlila tým, že viac ako práca Mikulca u nej zavážila práca policajného prezidenta Štefana Hamrana. "Nemala som stopercentnú istotu, že táto vláda by podržala Hamrana vo funkcii potom, čo by Mikulec nebol ministrom, keďže vidíme zvyšujúci sa vplyv hnutia Sme rodina," vysvetlila.