Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Mikulec rokoval s gréckym ministrom, témou bola migrácia

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (vpravo) a grécky minister pre migráciu a azyl Notis Mitarachi si podávajú ruky počas stretnutia 10. júna 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Vladimír Benko/MV

Mitarachi priblížil, že s Mikulcom hovorili aj o vzťahoch s tretími krajinami, ktoré ovplyvňujú situáciu s migráciou, o centralizovanom európskom mechanizme či potrebe posilniť úlohu Frontexu.

Bratislava 10. júna (TASR) - Hlavnými témami štvrtkového stretnutia ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽANO) a gréckeho ministra pre azyl a migráciu Notisa Mitarachiho v Bratislave boli migrácia a migračné toky.

Podpísali tiež dohodu o poskytnutí pomoci na zmiernenie následkov migrácie Grécku. Spoločný projekt s Rakúskom, ktorý už schválila vláda, podporí Slovensko sumou jeden milión eur. Mikulec o tom informoval po stretnutí.

Slovenský minister zhodnotil rokovanie ako veľmi otvorené a úprimné. Zopakoval, že SR naďalej odmieta povinné kvóty a relokácie. Na druhej strane je však otvorená solidarite. S gréckym šéfom rezortu sa zhodli tiež na potrebe ochrany vonkajších hraníc Európskej únie.

Mitarachi priblížil, že s Mikulcom hovorili aj o vzťahoch s tretími krajinami, ktoré ovplyvňujú situáciu s migráciou, o centralizovanom európskom mechanizme či potrebe posilniť úlohu Frontexu. Pripustil, že sa vyskytli aj body, v ktorých sa nezhodli. Zhodnotil však, že SR vyjadrilo ochotu a podporu pre štáty v Stredozemí, ktoré sú v prvej línii. Ako podotkol, je dôležité, aby tieto krajiny nezostali v snahách o migračný manažment samé.