Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Mikulec sa neobáva opozičného pokusu o odvolanie

Na snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Eduard Heger (obaja OĽaNO) po hlasovaní 16. júna 2021. Foto: TASR - Jakub Kotian

Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii avizoval, že Smer-SD podá v piatok (23. 7.) návrh na odvolanie ministra vnútra.

Bratislava 22. júla (TASR) - Opozičný poslanec a šéf Smeru-SD Robert Fico má legitímne právo podávať návrhy na odvolávanie členov vlády. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol v reakcii na avizované podanie návrhu na jeho odvolanie Smerom-SD. "Nech pokojne organizuje odvolávania každý týždeň, ja sa takýchto pokusov neobávam," podotkol šéf rezortu vnútra.

Ďalej uviedol, že rešpektuje dočasné pozastavenie činnosti vyšetrovateľky Diany Santusovej, vedúcej tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý vyšetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry. "Rozhodnutie dočasne povereného riaditeľa ÚIS vzal minister vnútra na vedomie a pánovi Scholtzovi dôveruje, že týmto opatrením sa mu podarí odvrátiť nežiaducu situáciu, na základe ktorej je spochybňovaná objektivita a nestrannosť špecializovaného tímu ÚIS," sprostredkovala TASR stanovisko Mikulca riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii avizoval, že Smer-SD podá v piatok (23. 7.) návrh na odvolanie ministra vnútra. "Neželáme si na pozícii ministra vnútra človeka, ktorý je korupčný, ktorý zneužíval svoje postavenie ako riaditeľ vojenského spravodajstva," načrtol Fico dôvody.

Dočasné pozastavenie činnosti Santusovej Fico považuje za arogantné a tvrdí, že sa minister vnútra rozhodol prostredníctvom dočasne povereného riaditeľa inšpekcie proti nej "bezprecedentne zakročiť". Poukázal na to, že Santusovej tím mal prvé výsledky. Povedal, že sa preverovali napríklad bezpečnostné previerky niektorých policajtov a obvinení boli traja profesionálni udavači.

Úrad inšpekčnej služby vykonával tento týždeň úkony v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš. V tejto súvislosti zadržali Csabu D. zo zločineckej skupiny takáčovci. Dôvodom má byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch. Vyšetrovatelia ÚIS sa pokúšajú zadržať aj ďalších svedkov, ktorí vypovedajú v týchto kauzách. Vyhlásili preto pátranie po Matejovi Z. zo zločineckej skupiny takáčovcov a podnikateľovi Petrovi P.