Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Mikulec: SR už plní podstatu smernice EÚ o dočasnej ochrane utečencov

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec 24. februára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Johanssonová v mene eurokomisie uviedla, že je za aktiváciu smernice, čo zaistí prístrešie tým Ukrajincom, ktorí vinou vojnových udalostí hľadajú v Únii ochranu.

Brusel 27. februára (TASR) - Minister vnútra SR Roman Mikulec oznámil, že ministri vnútra členských krajín EÚ sa na nedeľňajšom mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné záležitosti zaoberali aktiváciou smernice EÚ o dočasnej ochrane. Informuje spravodajca TASR.

"Informoval som kolegov o krokoch, ktoré prijala slovenská vláda v uplynulých dňoch, o zmenách v zákonoch o civilnej ochrane, aby sme mohli vyhlasovať mimoriadnu situáciu aj pri zvýšenom prílive utečencov," uviedol Mikulec.

Plný názov tejto smernice Rady EÚ je smernica o minimálnych štandardoch na poskytovanie dočasnej ochrany v prípade hromadného prílevu vysídlených osôb a o opatreniach na podporu rovnováhy úsilia medzi členskými štátmi pri prijímaní takýchto osôb a znášaní z toho vyplývajúcich dôsledkov.

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová povedala, že Európska únia sa musí pripraviť na príchod miliónov ukrajinských utečencov na svoje územie.
Na archívnej snímke eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová.
Foto: TASR/AP

Johanssonová v mene eurokomisie uviedla, že je za aktiváciu smernice, čo zaistí prístrešie tým Ukrajincom, ktorí vinou vojnových udalostí hľadajú v Únii ochranu.

Mikulec dodal, že Slovensko novelizovalo aj zákon o poskytovaní dočasného útočiska, čím predbehlo eurokomisiu, pretože Johanssonová tento návrh pripravila pre tohtotýždňové "nekrízové" zasadnutie ministrov vnútra EÚ, ktoré sa uskutoční vo štvrtok (3. marca) rovnako v Bruseli.

Postoj SR podľa Mikulca znamená, že SR zodpovedne vyhodnocuje všetky veci a už teraz má pripravenú legislatívu, ktorá bude aktivovaná na úrovni celej EÚ.

Minister dodal, že jednotlivé členské krajiny na nedeľňajšom stretnutí informovali o tom, ako prebieha prijímanie ukrajinských utečencov na ich hraničných priechodoch. Takisto v Bruseli informoval, že Slovensko v nedeľu vytvorilo na hranici s Ukrajinou "hotspoty" a že robí všetko preto, aby čas, ktorí utečenci strávia na slovenskej hranici, bol čo najkratší.

Všetky krajiny EÚ podľa neho odsúdili vojnu na Ukrajine a vyjadrili podporu Kyjevu - aj čo sa týka humanitárnej pomoci, aj čo sa týka dodávok munície či zbraní.