Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

R. Mikulec víta ukončenie kontrol na hraniciach medzi SR a ČR

Na snímke dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR - Martin Baumann

Spolu s kolegami z ďalších európskych krajín budeme pokračovať v aktívnom dialógu k tejto téme, naďalej trvám na sprísnení návratovej politiky, skonštatoval.

Bratislava 1. februára (TASR) - Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) víta rozhodnutie o ukončení kontrol na hraniciach medzi SR a ČR. Účinným krokom proti nelegálnej migrácii je podľa neho spoločný postup Európy, a to najmä spoločná ochrana vonkajších schengenských hraníc. Vyplýva to z jeho vyjadrenia na sociálnej sieti.

"Spolu s kolegami z ďalších európskych krajín budeme pokračovať v aktívnom dialógu k tejto téme, naďalej trvám na sprísnení návratovej politiky," skonštatoval.

Európska únia (EÚ) musí podľa neho zvýšiť tlak na krajiny pôvodu a tranzitu nelegálnych migrantov. "Tretie krajiny, ktoré pri návratoch a readmisiách nespolupracujú, by to mali zo strany EÚ aj pocítiť. Nesmieme sa báť využívať všetky nástroje, inak si myslím, že pokrok v oblasti výkonov návratov bude i naďalej nedostatočný a tranzit cez Európu sa ľahko nezastaví," doplnil.

Česká vláda nepredĺžila dočasne zavedené stále kontroly na hraniciach so Slovenskom. Skončia sa tak v noci zo soboty na nedeľu (4. - 5. 2.). V prihraničnej oblasti bude zvýšený dohľad.

Kontroly na hraniciach Česka a Slovenska zaviedol český kabinet 29. septembra pôvodne na desať dní. Odvtedy platnosť tohto opatrenia predĺžil päťkrát, naposledy 25. januára. Dočasné kontroly sa zaviedli pre vysoký nárast počtu tranzitujúcich utečencov.