Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

R. Mojsej: Pavilón SR na EXPO 2020 podporil podnikateľské príležitosti

Na snímke vstup do pavilónu na svetovej výstave EXPO Dubaj 2020 v Spojených arabských emirátoch v sobotu 17. októbra 2021 v Dubaji. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slováci stavili v Dubaji na moderný a inovatívny prístup.

Dubaj 28. februára (TASR) - Slovenský pavilón na svetovej výstave EXPO 2020 v Dubaji patrí k navštevovaným a slovenská strana maximálne využíva sprievodné možnosti výstavy v prospech podnikateľov zo Slovenska. V rozhovore pre TASR to uviedol riaditeľ slovenskej expozície Róbert Mojsej.

Rozhovor sa uskutočnil v závere februára, počas ktorého návštevnosť výstavy mimoriadne stúpla a táto situácia by podľa Mojseja mala trvať až do marcového ukončenia výstavy. Upozornil, že na finálne štatistiky návštevnosti je priskoro. Po piatich mesiacoch však tvrdí, že slovenský pavilón patrí medzi tie navštevovanejšie, aj keď je mimo hlavných trás prúdenia turistov.

Mojsej zdôraznil, že SR pripravila výstavu zodpovedajúcu miestu jej konania a súčasnej dobe. Slováci stavili na moderný a inovatívny prístup. "Od začiatku sme sa rozhodli, že keďže výstava bude v Dubaji, ktorý je moderné a relatívne mladé mesto, pojmeme ju inovatívne. Pavilón je projektovaný jednoducho, s priestorom pre projekcie, znázorňujúce krásy a historicko-kultúrne tradície Slovenska," uviedol.

Ministerstvo hospodárstva SR podľa neho aj v Dubaji potvrdilo, že podporuje ekologické vodíkové technológie. Svedčí o tom koncept vodíkového auta Technickej univerzity z Košíc i model autobusu na vodíkový pohon. Volanie po udržateľnej planéte slovenský pavilón naplnil exponátom s názvom Ôsmy svetadiel mladej dizajnérky Lenky Petrákovej, ktorý ponúka jedinečné riešenie odstraňovania plastov z oceánov.

"Môžeme byť hrdí, že slovenskí vedci dokázali vyvinúť túto kvalitnú technológiu, ktorá je už dnes využiteľná v praxi," uviedol Mojsej.

Na snímke mobilný robot Androver z dielne RoboTech Vision vystavený v slovenskom pavilóne na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 v Dubaji v piatok 15. októbra.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Podľa neho množstvo hostí, a to aj z kráľovskej rodiny Spojených arabských emirátov, zahraničné médiá či zástupcovia investorov "krúžili" okolo slovenských exponátov. Zaujal ich vírnik Nisus JOKERTRIKE, prvé slovenské vodíkové auto MH2 a prví vážni záujemcovia o Ôsmy svetadiel žiadali dodatočné informácie o tomto projekte. Záujem bol aj o Ecocapusule, inteligentný, mobilný mikrodom, ktorý pred budovou s vlajkou SR lákal na ostatné slovenské exponáty.

Mnohí hostia sa pýtali, prečo sa Slovensko nepýši svojim lietajúcim autom. Mojsej pripomenul, že organizátori výstavy oslovili konštruktéra AirCar2 Štefana Kleina. Nakoniec sa dohodli, že aj vzhľadom na určité technologické dolaďovania a čakanie na certifikáciu, lietajúce auto bude súčasťou výstavy iba ako prezentácia jeho schopností a možností počas tematického týždňa "Vedomosti a vzdelávanie" zameraného na dopravu budúcnosti. Klein prišiel do slovenského pavilónu odprezentovať svoj stroj spolu s niekoľkými študentmi z Vysokej školy výtvarných umení.

Na snímke prototyp auta s vodíkovým pohonom MH2 vystavený v slovenskom pavilóne na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 v Dubaji v piatok 15. októbra.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Slovenský pavilón ako jeden z mála 192 národných pavilónov svedomito naplnil tematickú štruktúru a program výstavy v podobe tematických týždňov. V priebehu piatich mesiacov sa Slováci snažili všetky tematické týždne odkomunikovať aj za účasti ministrov a štátnych tajomníkov, ktorí po verejných výzvach do Dubaja priviezli vyše 150 podnikateľských subjektov na hľadanie kontaktov a obchodných príležitostí.

"Poskytli sme slovenským firmám možnosť a zázemie, aby čo najlepšie využili svoje prvé skúsenosti so svetovou platformou, kde môžu stretnúť potenciálnych partnerov vo svojej oblasti z ktorejkoľvek krajiny na svete," zdôraznil Mojsej.

Pripomenul, že národný pavilón navštívila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová a začiatkom marca ho navštívi predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Mojsej ocenil, že slovenskému pavilónu s organizáciou tematických týždňov a pracovných skupín pomáha agentúra SARIO. Jej zástupca v Dubaji za niekoľko mesiacov vytvoril zaujímavú sieť kontaktov s dubajskou obchodnou komorou a ďalšími inštitúciami, aj s kolegami z iných národných pavilónov, čo viedlo k vzniku množstva nových bilaterálnych a mnohostranných vzťahov.

Podľa neho sa osvedčili i takzvané neformálne podnikateľské kokteily, kde slovenská strana dokázala hostiť do 100 ľudí, čo využili aj mnohí slovenskí podnikatelia, ktorí v priebehu niekoľkých hodín dostali možnosť osloviť partnerov z rôznych častí sveta.




(spravodajca TASR Jaromír Novak)