Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

R. Raši hovorí o absencii plánov na výstavbu nemocníc z fondu obnovy

Na archívnej snímke z 17. decembra 2020 nezaradený poslanec parlamentu SR Richard Raši počas 18. schôdze NR SR v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Zuzana Dolinková z Hlasu-SD hovorí o sporoch medzi ministrami zdravotníctva a financií. Pripomenula viaceré sľuby o zvyšovaní platov zdravotníkov a dofinancovaní sektora.

Bratislava 3. mája (TASR) - Podpredseda Hlasu-SD Richard Raši sa obáva, že Slovensko nestihne vyčerpať financie z fondu obnovy na výstavbu nemocníc. Tvrdí, že hoci máme na využitie prostriedkov štyri roky a štyri mesiace, zatiaľ neexistuje projektová dokumentácia a plán výstavby. Pýta sa, kto je za to zodpovedný, a žiada vyvodenie zodpovednosti.

"Za štyri roky a štyri mesiace máme postaviť, zrekonštruovať nemocnice, pričom netušíme, aké nemocnice, kde budeme stavať, kde budeme rekonštruovať, kde budeme robiť len holé stavby, kde kompletné, nemáme urobenú projektovú dokumentáciu, územné rozhodnutia, stavebné povolenia, verejné obstarávania, stavby nemocníc, ich zariadenia a personál, ktorý v nich bude robiť," skonštatoval Raši.

Rozhodnutie o realizácii stratifikácií nemocníc príde podľa jeho slov až koncom roka. Nevie sa preto podľa neho, ako budú zdravotnícke zariadenia vyzerať. Podotkol, že napriek zmene ministra zdravotníctva sa v rezorte nič neudialo a naďalej ho riadia rovnakí ľudia. "Ľudia na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR verejne hovoria, že bez ohľadu na to, čo ministerstvo robí, aj tak o tom rozhoduje Krajčí s Hegerom a Matovičom," uviedol.

Raši tvrdí, že bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) hovorí o podozreniach, že MZ zámerne nepripravilo štátne nemocnice na plán obnovy. Podľa Rašiho preto musí odísť z funkcie buď súčasný šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO), alebo premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič a Krajčí (všetci OĽANO) v prípade, že procesy brzdia oni.

Zuzana Dolinková z Hlasu-SD hovorí o sporoch medzi ministrami zdravotníctva a financií. Pripomenula viaceré sľuby o zvyšovaní platov zdravotníkov a dofinancovaní sektora. Opakovane sa pýta, načo je zdravotníctvu taký minister, ktorý pre tento sektor a pacientov nevie nič vybaviť.

Rezort zdravotníctva reagoval pre TASR, že rozhodovací proces pri investíciách tohto rozsahu a strategickej dôležitosti si vyžaduje svoj čas. "Ministerstvo však má na pamäti aj termíny, ktoré je potrebné dodržať v rámci míľnikov Plánu obnovy a odolnosti SR. MZ SR eviduje viacero rozpracovaných projektov, ako aj spôsobov, ako realizovať investície v požadovaných lehotách," uviedol komunikačný odbor MZ SR s tým, že cieľom je splnenie míľnikov. Deklaroval, že výstavba a rekonštrukcie nemocníc v rámci plánu obnovy sú jednou z jeho priorít.