Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

R. Raši: Nevymenili by sme stoličku predsedu NR SR za niečo iné

Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

K jeho zvoleniu na post predsedu NR SR podľa Rašiho dôjde po júnových eurovoľbách a inaugurácii prezidenta.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. apríla (TASR) - Koaličný Hlas-SD by nevymenil stoličku predsedu Národnej rady (NR) SR za niečo iné. Strana o tom neuvažuje. Pred rokovaním vlády to uviedol minister pre investície a informatizáciu Richard Raši (Hlas-SD) s tým, že platí koaličná zmluva na základe výsledkov parlamentných volieb.

"Nevidíme jediný dôvod na to, aby sa to akokoľvek menilo," podotkol Raši, ktorý sa má stať novým šéfom parlamentu po tom, čo bol Peter Pellegrini (Hlas-SD) zvolený za prezidenta.

K jeho zvoleniu na post predsedu NR SR podľa Rašiho dôjde po júnových eurovoľbách a inaugurácii prezidenta. "Na to, aby som sa tam dostal, by ma musel niekto zvoliť a Andrej Danko (SNS) má zrejme na to iný názor," skonštatoval Raši. Doplnil, že jeho zvolenie bude teda záležať od výsledku Danka v eurovoľbách. Ak bude výsledok pre Danka pozitívny, bude to ešte záležať od jeho rozhodnutia či do Európskeho parlamentu nastúpi.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) počas víkendu vyhlásil, že "trojička" v podobe prezidenta Pellegriniho, jeho na poste premiéra a lídra SNS Danka ako šéfa NR SR by poukazovala na stabilitu vládnej koalície. Rešpektuje však, že post patrí podľa platnej koaličnej zmluvy Hlasu-SD.

Hlas-SD na vyjadrenie reagoval, že Ficov názor nezastáva. Podpredseda strany a minister práce Erik Tomáš v pondelok (15. 4.) informoval, že kandidátom strany na post predsedu NR SR bude Raši.

Danko už po voľbách prezidenta hovoril, že SNS je pripravená rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa po prezidentských voľbách zásadne mení politická mapa.