Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. Raši: Občania by čoskoro nemuseli nosiť úradom ďalšie výpisy

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu (Smer-SD) Richard Raši Foto: TASR/Jakub Kotian

Počas parlamentnej Hodiny otázok informoval, že sa skončilo medzirezortné pripomienkové konanie k druhému antibyrokratickému balíčku.

Bratislava 28. marca (TASR) - Rodičia by čoskoro nemuseli úradom nosiť potvrdenie o návšteve školy dieťaťa. Občania by tiež nemuseli už nosiť napríklad potvrdenie o nedoplatkoch na zdravotnom a sociálnom poistení či na daniach. Zrušiť tieto papierové výpisy plánuje vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) v rámci boja s byrokraciou.

Počas parlamentnej Hodiny otázok informoval, že sa skončilo medzirezortné pripomienkové konanie k druhému antibyrokratickému balíčku. A ten by mal zrušiť viaceré papierové výpisy. "Balíček má odstrániť ďalšie potvrdenia a výpisy. Ide najmä o potvrdenie o návšteve školy tak, aby ho už v septembri nemuseli rodičia pýtať od detí," povedal Raši.

Občania by tiež nemuseli nosiť potvrdenie o nedoplatkoch na zdravotnom poistení a sociálnom poistení a na daniach. "To by malo byť urobené ešte v priebehu tohto roka. A veríme, že sa podarí odstrániť tento rok aj povinnosť nosiť výpis z registra nadácií, občianskych združení, neinvestičných fondov, neziskových organizácií či organizácií s medzinárodným prvkom," doplnil Raši.

K balíku prišlo podľa jeho slov skoro 300 pripomienok, z toho 90 zásadných. Rašimu sa na základe toho zdá, že niektorým úradníkom sa nechce bojovať proti byrokracii. "Aktuálne navrhované znenie odstráni deväť výpisov či potvrdení. Ale našou ambíciou je ešte o dve potvrdenia viac. A to potvrdenie o dávkach nemocenského postenia a potvrdenie o dôchodkových dávkach," poznamenal Raši.