Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

R. Raši: Remišovej kritériá revízie nereflektujú aktuálne priority

Na snímke bývalý vicepremiér Richard Raši, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Bývalý vicepremiér Richard Raši upozornil tiež na vicepremiérkin výrok o tom, že štát nemá databázu všetkých svojich informačných systémov, čo podľa neho nie je pravda.

Bratislava 21. mája (TASR) – Kritériá revízie výdavkov v informatizácii, ktoré vo štvrtok odprezentovala vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) s ministrom financií Eduardom Hegerom (OĽaNO), sú z roku 2016 a mnohé z nich nereflektujú aktuálne priority v informatizácii. Myslí si to bývalý vicepremiér Richard Raši (Smer-SD).

Podľa neho si vicepremiérka Remišová „pletie hrušky s jablkami“. Ako upozornil, vicepremiérka na jednej strane hovorí o prioritizácii informačných systémov, na druhej strane kritizuje bývalé vedenie Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII), že projekty prioritizovalo, a preto neplnilo niektoré úlohy revízie výdavkov, ktoré mali z pohľadu občana nulovú prioritu.

„Vadí jej, že rezorty si samé obstarávajú mobilné paušály, kde je možná úspora v stovkách tisícov eur, ale nevadí jej, že rezorty si samé obstarávajú licencie, ktoré veľakrát ani nepotrebujú. Chce centralizovať obstarávanie mobilných paušálov, ale projekt, ktorý mal ušetriť desiatky miliónov eur na nákup softvérových licencií pre štát, zruší,“ kritizuje Raši.

Upozornil tiež na vicepremiérkin výrok o tom, že štát nemá databázu všetkých svojich informačných systémov. „Asi by mala vymeniť svojich poradcov, keď jej nepovedali, že práve jej úrad takúto databázu prevádzkuje a je verejne dostupná na metais.vicepremier.gov.sk. Viaceré z týchto systémov, napríklad oversi.gov.sk, dostali aj renomované ocenenia, napríklad hlavnú cenu ITAPA,“ uzavrel Raši.