Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

R. Raši: Štát odovzdal Všeobecnú zdravotnú poisťovňu do rúk Penty

Na archívnej snímke Richard Raši (Smer-SD). Foto: TASR Michal Svítok

Všeobecná zdravotná poisťovňa je najväčšia zdravotná poisťovňa, ktorá sa stará o viac ako tri milióny klientov.

Bratislava 6. mája (TASR) - Štát v stredu oficiálne odovzdal Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) do rúk finančnej skupiny Penta. Pre TASR to uviedol opozičný poslanec Richard Raši (Smer-SD). Zdôvodnil to tým, že nový generálny riaditeľ VšZP Richard Strapko, ktorý do funkcie nastúpi od štvrtka (7. 5.), v minulosti pôsobil v manažérskych pozíciách súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera. Meno nového predsedu predstavenstva VšZP predstavil v stredu minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Výberové konanie na tento post bolo podľa Rašiho netransparentné. "Bolo vyhlásené počas veľkonočných sviatkov a uchádzači mali len štyri pracovné dni na to, aby pripravili komplexný projekt rozvoja VšZP. Tí, ktorí o tom vedeli dopredu, mali výhodu pripraviť projekt tak, ako pripravený byť mal," komentoval.

Raši tiež kritizuje výber ďalších dvoch členov dozornej rady štátnej zdravotnej poisťovne, a to Beaty Havelkovej a Ľubomíra Kováčika. Tieto mená mali byť podľa jeho slov známe už niekoľko dní pred zasadnutím výberovej komisie.

Ústne vypočutie uchádzačov na pozíciu predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa VšZP v jednej osobe realizovala päťčlenná komisia na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR ešte v sobotu (2. 5.). O danú pozíciu malo záujem 24 uchádzačov, z toho 21 splnilo podmienky. Každý z členov komisie odporučil ministrovi zdravotníctva najlepších kandidátov.

VšZP je najväčšia zdravotná poisťovňa, ktorá sa stará o viac ako tri milióny klientov. Minulý rok stratila takmer 150.000 svojich poistencov. Jej dočasným vedením bol doposiaľ poverený Vladimír Turček. Ten od 2. apríla vo funkcii vystriedal Ľubicu Hlinkovú, ktorú sa rozhodol Krajčí odvolať. Hlinková v súčasnosti pôsobí ako riaditeľka odboru liekovej politiky a centrálnych nákupov VšZP. Na tomto poste pôsobila aj pred nástupom do funkcie šéfky štátnej zdravotnej poisťovne.