Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. Rybníček: Kontrola miest nad rozvojom územia zostáva zachovaná

Primátor Trenčína Richard Rybníček počas tlačového brífingu po skončení stretnutia primátorov krajských miest K8 v Trnave v piatok 11. júna 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Slovensko bude mať novú stavebnú legislatívu.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Kontrola miest nad rozvojom ich územia zostáva podľa Únie miest Slovenska (ÚMS) zachovaná, a to vydávaním záväzných stanovísk. Pre TASR to uviedol prezident únie a zároveň primátor Trenčína Richard Rybníček v súvislosti s novou stavebnou legislatívou. Na rozdiel od Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) ju nevníma "až tak dramaticky". Pripomína však včasné zabezpečenie elektronizácie.

"Väčšina miest má schválené územné plány. Kompetencia, aby vydávali stanoviská, či to je v súlade s územným plánom, im ostáva zachovaná. Je dôležité, že budú vydávať záväzné stanoviská, čo je dôležité z hľadiska kontroly," skonštatoval Rybníček. Pripustil, že zložitejšie to môže byť pre niektoré obce, ktoré územné plány schválené nemajú a ich vypracovanie môže byť pre ne náročné.

Novú stavebnú legislatívu považuje únia oproti pôvodnému návrhu, ktorý ostro kritizovala, za dostatočnú. "Myslíme si, že takto schválená legislatíva je oveľa lepšia ako pôvodný návrh," poznamenal s tým, že mestá nepotrebujú byť za každú cenu stavebnými úradmi. Je to pre nich náročné a nákladné.

Na stanovisko sa bude pýtať členov únie, v tejto chvíli sa ale ÚMS podľa neho neplánuje obrátiť na prezidentku SR Zuzanu Čaputová, aby schválenú novú stavebnú legislatívu nepodpísala. Avizované kroky ZMOS-u teda nasledovať neplánuje. Za dôležitejšie považuje ÚMS včasnú digitalizáciu. "Veríme, že štátu sa podarí zabezpečiť elektronizáciu," doplnil Rybníček.

Slovensko bude mať novú stavebnú legislatívu. Parlament v stredu schválil tri právne normy z dielne vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina), a to zákon o územnom plánovaní, zákon o výstavbe a novelu zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy.