Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Suja: Termíny na očkovanie mladých sa pridelili správne

Na snímke generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Róbert Suja počas brífingu s novinármi na tému medializované podozrenia z technického zlyhania čakárne pri pozývaní 16 a 17 ročných záujemcov o očkovani, 3. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Doba čakania na vakcíny je podľa jeho slov regionálne rozdielna.

Bratislava 3. mája (TASR) – Termíny na očkovanie pre 16-ročných a 17-ročných sa pridelili správne v súlade s vyhláškou. Na pondelkovej tlačovej konferencii to povedal generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Róbert Suja.



V oblastiach, kde títo ľudia boli prihlásení, podľa šéfa NCZI nie je taký dopyt po očkovaní. Tvrdí, že mladí prejavili vysokú mieru ochoty cestovať na očkovanie cez celú krajinu. Pokiaľ sú vakcíny dostupné, nevidí problém v tom, aby boli títo ľudia očkovaní. „Keď nadšencov odstavíme hneď na začiatku, myšlienka sa nebude šíriť ďalej," povedal.

Suja sa, naopak, obáva nízkeho záujmu o očkovanie. V čakárni je podľa jeho slov prihlásených aktuálne 258.000 ľudí. Hovorí, že ak sa nezaregistruje viac ľudí, očkovacie centrá sa môžu o tri až štyri týždne zatvoriť. Očakáva, že miera zaočkovanosti nedosiahne ani 38 percent, teda sa nepodarí vytvoriť kolektívnu imunitu.

Poukázal tiež na to, že NCZI nedostalo zo strany štátu žiadnu finančnú podporu, napríklad na rozposielanie SMS správ, pričom do antigénových testov šlo podľa neho množstvo peňazí. Zdôraznil, že NCZI je technický realizátor, nevplýva na vakcinačnú politiku. Kritizoval preto „hejty" na sociálnej sieti voči NCZI.



Chorí sú podľa šéfa NCZI očkovaní priebežne. Informácie o nich dostalo centrum zo strany zdravotných poisťovní vo štvrtok (29. 4.).

Doba čakania na vakcíny je podľa jeho slov regionálne rozdielna.