Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R.Sulík: Rezort chce pripraviť strategický park Haniska pre investorov

Na snímke zľava podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) a primátor Košíc Jaroslav Polaček počas brífingu o zámere vybudovania strategického parku Haniska. Foto: TASR - František Iván

Dôvodom návštevy Sulíka v Košiciach je podľa jeho slov aj pracovná návšteva oceliarní U. S. Steel a otázka využitia geotermálneho vrtu pri Ďurkove pre vykurovanie mesta.

Košice 29. júna (TASR) – Zámer vybudovania strategického parku (SP) Haniska pri Košiciach v pondelok potvrdil na rokovaní Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Priemyselný park by mal byť pripravený pre potreby potenciálneho veľkého investora, ktorý by vytvoril v regióne početné nové pracovné miesta.



Minister pritom pripomenul, že SP Haniska v minulých rokoch prišiel o veľkú investíciu automobilky BMW v konkurencii maďarského Debrecína. Problémom slovenskej ponuky bola podľa neho nepripravenosť projektu, pričom čas hral pre investora veľký význam. Za ministerstvo a agentúru SARIO vyjadril zámer náležite pripraviť park pre jeho rýchle využitie. "Spolu so šéfom SARIO sme vytypovali niekoľko lokalít, kde štát bude investovať už vopred, kde vykúpime pozemky, zaplatíme infraštruktúru, predvybavíme všetky potrebné povolenia tak, aby, keď sa nájde vhodný investor, sme mu vedeli za rozumnú cenu predať pôdu už so všetkými sieťami, a ten mohol v krátkej dobe, povedzme, do troch mesiacov, ak má projekt, začať stavať," povedal Sulík. Do úvahy podľa neho pripadá celkovo päť lokalít na prípravu väčších priemyselných parkov, všetky sú pritom v oblastiach s najmenej rozvinutými okresmi. O akých investorov by mohlo ísť, nechcel zatiaľ konkretizovať.

Pozemky pre SP Haniska zahŕňajú celkovú výmeru 990 hektárov v katastrálnom území obcí Haniska, Valaliky, Geča, Čaňa, Sokoľany a Šaca. V prvej fáze by podľa Sulíka malo ísť o územie zhruba 250 hektárov v oblasti Valalík. Dôležité pritom podľa Sulíka bude záujem obyvateľov, či takýto priemyselný park, ktorý by znamenal pracovné príležitosti aj rast životnej úrovne, chcú mať. Výkup pozemkov by bol podľa neho za férové ceny, vyvlastňovanie väčšej časti ornej pôdy štátom odmietol, hoci by to zákon pre tzv. významnú investíciu umožňoval. "Sme ochotní dať výrazne viac, ako je cena poľnohospodárskej pôdy, ale nie toľko, ako je cena pozemkov pod vybaveným priemyselným parkom," povedal.

Súčasťou ministrovej návštevy východu Slovenska je aj diskusia so starostami a občanmi dotknutých obcí na túto tému. Ak nebude z ich strany záujem, rezort bude podľa neho hľadať možnosti na investíciu v inej oblasti.

Predseda KSK Rastislav Trnka aj primátor Košíc Jaroslav Polaček ocenili Sulíkovu návštevu a snahu rezortu hospodárstva o vybudovanie priemyselných parkov na východe Slovenska a stieranie regionálnych rozdielov. Trnka pripomenul aj projekt KSK – Globálny logistický industriálny park (GLIP) v Košiciach s napojením na širokorozchodnú železničnú trať na východ. "V KSK sme presvedčení, že aj tento projekt môže prispieť k tomu, aby pritiahol veľkých investorov a veľkých hráčov, a tak pomohol rozvíjať celý kraj, nielen Košice ako také," povedal.

Zastupiteľstvo KSK vzalo informatívnu správu o vybraných investičných aktivitách KSK na vedomie. Zároveň požiadalo predsedu kraja, aby začal s obstarávaním územnej prognózy SP Haniska a rokoval v tejto veci s ústrednými orgánmi štátnej správy.

Dôvodom návštevy Sulíka v Košiciach je podľa jeho slov aj pracovná návšteva oceliarní U. S. Steel a otázka využitia geotermálneho vrtu pri Ďurkove pre vykurovanie mesta.