Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Sulík: O nákupe antigénových testov má v ešte rokovať koaličná rada

Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík pred zasadnutím 52. schôdze vlády SR 18. novembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Richard Sulík nerozumie, prečo má nákup antigénových testov zabezpečiť jeho rezort a nie štátne hmotné rezervy.

Bratislava 18. novembra (TASR) – O nákupe antigénových testov koaliční lídri vopred nediskutovali, preto sa na stredajšom zasadnutí vlády o ňom prerušilo rokovanie. Navrhol to minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík (SaS).

Novinárom povedal, že o návrhu majú debatovať lídri na stredajšej koaličnej rade a vláda by o ňom mohla rokovať vo štvrtok. Návrh na zabezpečenie antigénových testov predložil premiér Igor Matovič, obstaranie testov by malo zabezpečiť ministerstvo hospodárstva do 10. decembra. Sulík tomu nerozumie, tvrdí, že nákup testov nepatrí ku kompetenciám jeho rezortu. Nákup by mala podľa neho zabezpečiť napríklad Správa štátnych hmotných rezerv SR.

„Nerozumiem tomu, lebo v kompetenčnom zákone sú jednoznačne stanovené úlohy, ktoré má ministerstvo hospodárstva vykonávať. Nákup testov k nim nepatrí. Uznesenie vlády nebolo prerokované na koaličnej rade, preto som navrhol, aby bolo rokovanie o tomto bode prerušené, to premiér akceptoval," povedal Sulík po rokovaní vlády.

Dodal, že koaličná rada má byť v stredu večer, ide podľa neho o mimoriadne rokovanie. Nákup antigénových testov sa má podľa Sulíka následne riešiť na štvrtkovom zasadnutí vlády, ktoré sa má začať o 8:00.

Minister hospodárstva pripomenul, že pred týždňom bol nákupom testov poverený rezort vnútra. „Asi to dáva väčší zmysel, neviem, prečo by to malo robiť hospodárstvo. A ešte tu máme štátne hmotné rezervy, ktoré už nakúpili 13,5 milióna testov, majú už skúsenosti a majú ešte aj 1,8 milióna testov na sklade, čiže neviem, čo toto chce byť za aktivitu," dodal.

Návrh uznesenia o obstaraní antigénových testov hovorí o tom, že zabezpečiť ho má rezort hospodárstva podľa počtu a špecifikácie určenej Ministerstvom zdravotníctva SR.

„Vzhľadom na skutočnosť, že Ministerstvo obrany SR a Ministerstvo vnútra SR plnia iné úlohy v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19, navrhuje sa využiť voľné kapacity iného ministerstva, ktorým je Ministerstvo hospodárstva SR,"
píše sa v predkladacej správe návrhu.