Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Sulík Hegerovi: Rokovať o novej koaličnej zmluve môžeme kedykoľvek

Na archívnej snímke vľavo minister hospodárstva SR a predseda SaS Richard Sulík v Bratislave 6. júla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Strana vyhlásila, že je pre ňu pokračovanie koalície maximálnou prioritou a verí, že je to priorita aj pre Hegera.

Bratislava 11. júla (TASR) - Strana SaS je kedykoľvek pripravená rokovať o novej koaličnej zmluve. Na rokovania chce priniesť aj svoje konkrétne návrhy. Píše to v liste, ktorý v pondelok adresoval šéf SaS Richard Sulík premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO). Zopakoval v ňom dôvody vypovedania koaličnej zmluvy. Za problém považuje lídra OĽANO a ministra financií Igora Matoviča.

SaS tvrdí, že si uvedomuje potrebu vlády, ktorá je funkčná, má dôveru ľudí, nevytvára napätie v spoločnosti, ale prináša riešenia pre všetky aktuálne problémy. Strana v liste skonštatovala, že súčasná vláda a koalícia sú vnímané ako konfliktné a sprevádza ich hrubé a opakujúce sa porušovanie koaličných dohôd. "Koalícia s fašistami, nezodpovedné nakladanie s verejnými financiami, opakované hrubé obchádzanie princípov pri tvorbe legislatívy, ľahkovážne neobsadenie dôležitých ústavných orgánov a verejných úradov a hrubé klamstvá, útoky a urážky koaličného partnera, ktoré presahujú hranicu možnej spolupráce," vymenoval Sulík.

Predseda SaS v liste zdôraznil, že prioritou SaS je zostať vo vládnej koalícii. "Tak ako doteraz však pokračovať nemôžeme a nebudeme," tvrdí. Kópiu listu zaslal aj zvyšným lídrom koalície - lídrovi OĽANO Igorovi Matovičovi, predsedovi Sme rodina Borisovi Kollárovi a šéfke Za ľudí Veronike Remišovej.
Na archívnej snímke uprostred minister hospodárstva SR a predseda SaS Richard Sulík v Bratislave 6. júla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Strana vyhlásila, že je pre ňu pokračovanie koalície maximálnou prioritou a verí, že je to priorita aj pre Hegera. "Čakáme na Tvoje vyjadrenie a ďalšie kroky smerujúce k rokovaniam o novej koaličnej zmluve, na ktorých prednesieme aj naše konkrétne návrhy," uzavrel Sulík list premiérovi.

SaS minulý týždeň vypovedala koaličnú zmluvu, požaduje vypracovanie novej do konca augusta a odchod Matoviča z vlády. OĽANO požiadavku odmieta. SaS avizovala, že pri nenaplnení jej podmienok podajú ministri zo strany demisiu. Matovič hovorí, že liberáli takto v septembri povalia vládu. Podľa SaS však ich demisia nebude znamenať pád vlády, predčasné voľby a ani koniec koalície.

Koaličnú zmluvu nechce meniť ani predseda Sme rodina Boris Kollár. Šéf poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský už skôr uviedol, že v prípade odchodu partnera z koalície by do menšinovej vlády nešli.