Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

R. Sulík považuje za problémy EÚ migráciu a dozvuky finančnej krízy

Na archívnej snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR Erika Ďurčová

Zároveň dodal, že dnes už chodí do Nemecka alebo do Európy oveľa menej migrantov. Avšak problémy, ktoré vznikajú pre tých, ktorí už do Nemecka prišli, sú podľa neho obrovské.

Štrasburg/Bratislava 29. júla (TASR) - Najväčší problém, ktorému momentálne čelí EÚ, je migrácia. Po nej s veľkým odstupom nasledujú dozvuky finančnej krízy. Myslí si to europoslanec Richard Sulík (SaS) z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov. Pre TASR to uviedol počas júlovej plenárnej schôdze Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

"Je to následok toho, že niektoré krajiny Schengenu roky nedodržiavali pravidlá, ku ktorým sa zaviazali, to je najmä ochrana vonkajších hraníc. EÚ zároveň roky toto tolerovala, no a potom sa to všetko 'vyvrbilo' do tej obrovskej migračnej krízy v roku 2015, kedy Angela Merkelová, ja tvrdím, že teda v rozpore s nemeckou ústavou, pozvala alebo pripustila, že veľký počet migrantov prišlo do Nemecka," konštatoval europoslanec.

Zároveň dodal, že dnes už chodí do Nemecka alebo do Európy oveľa menej migrantov. Avšak problémy, ktoré vznikajú pre tých, ktorí už do Nemecka prišli, sú podľa neho obrovské. "Náklady na integráciu týchto ľudí, a vôbec nie je isté, či tá integrácia bude úspešná, skôr bude neúspešná, sú desiatky miliárd eur ročne. Len v Nemecku je to asi 25 miliárd eur ročne, čiže migrantská kríza je najväčšia kríza, ktorej čelí EÚ," zdôraznil.



Po nej s veľkým odstupom vníma ako problém dozvuky finančnej krízy. "Taliansko robí deficity a má obrovské dlhy. Niekoľko krajín, ako napríklad Španielsko, Portugalsko, a samozrejme Grécko, by nedokázali existovať, keby Európska centrálna banka (ECB) nedržala umelo úroky na nula percent. To je, samozrejme, že ekonomický nezmysel, aby cena peňazí bola nula, ale ECB drží úroky na nule preto, lebo tieto krajiny by sa inak dostali do veľkých problémov," uzavrel Sulík.