Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Koaliční politici reagujú na výsledok hlasovania o vzatí Fica do väzby

Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS), foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na dianie reagujú aj mimoparlamentné strany. Progresívne Slovensko (PS) vyzýva premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby z vlády vylúčil hnutie Sme rodina.

Bratislava 4. mája (TASR) - Výsledok hlasovania parlamentu o vydaní poslanca Roberta Fica (Smer-SD) do väzby je najväčšia prehra politickej kariéry lídra OĽANO Igora Matoviča. Na sociálnej sieti to vyhlásil šéf SaS Richard Sulík.

"Toto je najväčšia prehra politickej kariéry lídra OĽANO. A porazil ho nielen jeho obľúbený koaličný partner, ale aj vlastné poslankyne. Už nikdy nebudú môcť hovoriť o boji proti korupcii,"
skonštatoval Sulík.

Na snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD) po hlasovaní 4.mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

V. Remišová: Niektorí poslanci rozhodli, že R. Fico je bezdôvodne chránená osoba


Niektorí poslanci Národnej rady (NR) SR svojím postojom pri hlasovaní o vydaní Roberta Fica (Smer-SD) rozhodli, že je bezdôvodne špeciálne chránenou osobou. Vyhlásila to v stanovisku šéfka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

Tvrdí, že Fica sa rozhodli podržať ľudia, ktorí sľubovali občanom a voličom, že sú proti korupcii a proti mafiánskemu štátu. "Všetci tí, ktorí volili poslancov vládnej koalície, sú ľudia, ktorí nesúhlasili s tým, čo robil Robert Fico s našou krajinou. Niektorí poslanci sa im dnes vysmiali do tváre a rozhodli, že na Slovensku nad občanmi sedí Robert Fico ako bezdôvodne špeciálne chránená osoba," skonštatovala šéfka Za ľudí.

Očakáva, že ľudia týmto politikom vystavia vysvedčenie. "Spôsobené škody však už nikdy nenapravia," doplnila s tým, že stredajšie hlasovanie pre mnohých znamená hlboké sklamanie z toho, že mafia má v tejto krajine stále obrovskú moc. Ak vládna koalícia sľúbila ľuďom, že sa vyrovná s korupciou a zločinom, je podľa nej otázkou, ako chcú títo poslanci ďalej v koalícii pracovať.

Poslanci v stredajšom hlasovaní neodsúhlasili žiadosť prokuratúry o vzatie Fica do väzby. Z prítomných 150 poslancov hlasovalo za jeho vydanie 74. Za vzatie Fica do väzby boli všetci poslanci SaS, ako aj väčšina poslancov OĽANO s výnimkou Romany Tabák, ktorá nehlasovala, a Kataríny Hatrákovej, ktorá sa zdržala. Pri hlasovaní sa zdržali aj poslanci hnutia Sme rodina.

SaS: Je namieste sa rozprávať o prínose Sme rodina v koalícii


Je namieste sa rozprávať o tom, aký prínos má hnutie Sme rodina v koalícii. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v stredu po hlasovaní o žiadosti Generálnej prokuratúry (GP) SR na vzatie poslanca Roberta Fica (Smer-SD) do väzby. Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková si myslí, že Sme rodina nemá byť v koalícii.

Stredajšie hlasovanie bude podľa Zemanovej predmetom diskusie medzi koaličnými lídrami. Skonštatovala, že sa budú rozprávať o tom, či táto koalícia ešte dáva zmysel. Osobne si myslí, že je čas hovoriť o tom, že by sa s hnutím Sme rodina "rozlúčili". "Ja si myslím, že Sme rodina nemá byť v koalícii, že nie je prínosom," zdôraznila Bittó Cigániková.
Na snímke poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková a predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš po hlasovaní 4. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Zemanová sa zároveň pýtala lídra OĽANO Igora Matoviča, aké "takzvané osobnosti" dal na svoju kandidátku, keď sľúbil očistu od korupcie a teraz jeho poslanci "zlyhali v rozhodujúcej chvíli". "Takto to vyzerá, keď na kandidátku dávate niekoho, kto ide práve okolo," dodala Bittó Cigániková, podľa ktorej dve poslankyne OĽANO, ktoré nepodporili vydanie Fica, spravili z Matoviča a OĽANO "paródiu na boj proti korupcii".

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredajšom hlasovaní neodsúhlasili žiadosť GP SR o vydanie súhlasu na vzatie Fica do väzby. Z prítomných 150 poslancov hlasovalo za jeho vydanie 74, proti bolo 49, zdržalo sa 19 a nehlasovalo osem poslancov.