Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

V NR SR antedatovali dátum prijatia návrhu zákona, tvrdí predseda SaS

Foto: TASR/Martin Baumann

SaS podá v súvislosti s týmto krokom na mandátový a imunitný výbor parlamentu návrh na disciplinárne konanie.

Bratislava 24. apríla (TASR) - V Národnej rade (NR) SR antedatovali dátum prijatia návrhu legislatívnej normy tak, aby spadal do zákonnej lehoty, hoci v skutočnosti bol parlamentu doručený až deň po jej vypršaní. Na dnešnej tlačovej konferencii strany Sloboda a Solidarita (SaS) to uviedol jej predseda Richard Sulík.

"Sedemnásty apríl je deň, kedy bolo najneskôr možné podať legislatívny návrh. Rokovací poriadok predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD) vyslovene zakazuje zaradiť na rokovanie NR SR návrh zákona podaný po tejto lehote," dodal Sulík.

Návrh novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach poslancov NR SR Maroša Kondróta a Andreja Kolesíka bol podľa Sulíka parlamentu doručený až 18. apríla, čo dokazuje starší výkaz legislatívnych návrhov doručených NR SR. V aktuálnom výkaze sa ako dátum doručenia uvádza 17. apríl. Ak si ale užívateľ klikne na dátum parlamentnej tlače, je tam ešte stále uvedený starší dátum doručenia, teda po stanovenej lehote.

Podľa Sulíka nejde o omyl

"Súčasťou návrhu bezpodmienečne musí byť aj stanovisko ministerstva financií. Toto bolo podľa dátumu písané až po lehote, kedy mal byť návrh odovzdaný," vyhlásil predseda SaS.

"Parlamentná tlač číslo 29 bola podaná po zákonom stanovenej lehote. Toto si zrejme predseda parlamentu Pavol Paška všimol a následne došlo k sfalšovaniu dátumu doručenia," vyhlásil Sulík, podľa ktorého došlo k vedomému porušeniu zákona.

"Navyše toto falšovanie vykazuje značné známky babráctva. Ústava a rokovací poriadok musia byť pre parlament ako Písmo sväté. Porušovať ich takýmto nehanebným spôsobom znamená špiniť princípy parlamentarizmu," vyhlásil predseda SaS.

Tu bude player




Disciplinárne konanie

"SaS podá v súvislosti s týmto krokom na mandátový a imunitný výbor parlamentu návrh na disciplinárne konanie. Zároveň vyzýva predsedu parlamentu Pavla Pašku, aby návrh zákona stiahol z rokovania a zaradil ho až na ďalšiu schôdzu tak, aby boli dodržané všetky zákonom stanovené lehoty," dodal Sulík.

Podľa člena mandátového výboru Martina Poliačika (SaS) je predčasné hovoriť o sankciách, ktoré by výbor v súvislosti s touto kauzou mohol vyvodiť. Vyhlásil však, že predseda parlamentu porušil rokovací poriadok Národnej rady a bude potrebné vyšetriť, ako je možné, že takýto návrh zákona zaradil na rokovanie parlamentu.

Foto: TASR/Martin Baumann
"Akékoľvek pochybenie aj ľudí, ktorí sú priamo pod ním, padá na jeho plecia. Má zaň právnu a politickú zodpovednosť," povedal Poliačik s tým, že podá návrh na disciplinárne konanie voči Paškovi. "Tresty sú jasne dané v zákone, môže to byť napríklad odobratie platu, ale v prvom rade treba zistiť, ako je možné, že najvyšší zákonodarný orgán je schopný sfalšovať svoje vlastné dokumenty," vyhlásil Poliačik.

"Pavol Paška sa pred niekoľkými rokmi smutne preslávil tým, že svojvoľne menil zákon po tom, ako ho poslanci Národnej rady schválili," doplnil Sulík. Dodal, že na problém SaS upozornili "ich ľudia", nechcel však spresniť, o aké osoby išlo.

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) predstúpi pred Národnú radu SR, aby sa uchádzala o dôveru poslancov, v stredu 2. mája popoludní. Na základe programu, ktorý zostavil predseda NR SR Pavol Paška, Programové vyhlásenie nového kabinetu a žiadosť vlády o vyslovenie dôvery prednesie poslancom premiér ako štvrtý bod programu druhej schôdze NR SR.

Za zámenu dátumu môže ľudská chyba pracovníčky parlamentu

Zámenu dátumu na návrhu poslanca Maroša Kondróta (Smer-SD) spôsobila obyčajná ľudská chyba, ktorá nastala pri prepise na oficiálnu webstránku nrsr.sk. Pracovníčka odboru informačných technológií napísala omylom 18. apríl namiesto 17. apríla. V reakcii na dnešné obvinenia strany SaS, že dátum bol cielene sfalšovaný, to uviedol hovorca predsedu Národnej rady (NR) SR Pavel Chovanec.

"Parlamentná tlač č. 29 bola doručená do podateľne NR SR v stanovenom termíne 17. apríla 2012, o čom je priložený doklad jej riadneho zaevidovania v centrálnom registri s dátumom 17. apríl 2012. O tom svedčia aj pečiatky podateľne na sprievodnom liste poslanca Kondróta a v samostatnom návrhu zákona," uviedol v stanovisku Chovanec.