Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Sulík: Vylučujem spoluprácu s SNS na čele s A. Dankom

Na archívnej snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR - Michal Svítok

Na margo blížiacich sa komunálnych volieb Sulík zopakoval, že SaS má s OĽaNO podpísanú zmluvu o spolupráci a stále sa rokuje.

Bratislava 13. mája (TASR) - Opozičná strana SaS rozširuje okruh strán, s ktorými nie je po parlamentných voľbách ochotná spolupracovať. Po Smere-SD a ĽSNS k nim pribudla aj SNS na čele s Andrejom Dankom. V mimoriadnej diskusnej relácii TV Markíza Dvadsaťpäťka to potvrdil predseda opozičnej SaS Richard Sulík. Pred týždňom vylúčil spoluprácu s liberálmi aj Danko.

"My sme tomu chceli dať nejakú šancu. Ale to, čo táto strana za posledné dva roky predviedla, to je jedna kauza za druhou. Majú rýchlejší nástup k rozkrádaniu, ako mal Smer-SD. Týmto sa v našich očiach diskvalifikovali. Neviem si predstaviť spoluprácu s SNS na čele s Andrejom Dankom. Vylučujem to," uistil.

Na margo blížiacich sa komunálnych volieb Sulík zopakoval, že SaS má s OĽaNO podpísanú zmluvu o spolupráci a stále sa rokuje. Potvrdil však niektoré mená kandidátov na primátorov s podporou opozície. V Nitre by to mal byť Ján Greššo ml., v Trnave Peter Bročka, v Žiline Peter Fiabáne, v Banskej Bystrici Igor Kašper, v Košiciach Jaroslav Polaček. Bratislava je stále otázna, Sulík osobne by však podporil Václava Miku, ak by kandidoval. Uzavreté nie sú ani Trenčín a Prešov. V Trenčíne sa spomína súčasný primátor Richard Rybníček, ale aj Miloš Mičega, v Prešove primátorka Andrea Turčanová a František Oľha.

Šéf liberálov sa nevyhol ani dlhoročnej téme SaS, ktorou je odvodový bonus. "Ľuďom s priemernými a podpriemernými platmi vieme zvýšiť mzdu. Im by išlo 70 percent z celého balíka. Žiadna iná strana nepredložila ani len náznakom nejakú reformu odvodovo-sociálneho systému," poznamenal a uznal, že niektoré výpočty súvisiace s odvodovým bonusom mala strana zlé. Vyzdvihuje však fakt, že aspoň niečo robia. "Táto problematika je veľmi ťažká. Ale podstata je, že zásadným spôsobom reformujeme tento systém. Musíme ho zmeniť, lebo nás privedie do dlhov, v akých je Grécko," odkázal.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko nedávno o šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi povedal, že je prealkoholizovaný, pričom v kuloároch sa hovorí aj o horších látkach, a je nebezpečný pre nás všetkých. "Nie je to vyhlásenie strany, ale nechcem povedať, že sa od neho úplne dištancujem. Myslím si, že Robert Fico je na tom dosť zle a je mi ho ľúto," dodal Sulík.