Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

R. Takáč: Zameranie M. Kováča sa hodí skôr k envirorezortu

Na snímke podpredseda SMERu-SD Richard Takáč, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Tkáč dodal, že vládna koalícia potvrdila, že je personálne vyprahnutá a pozície v agrorezorte nedokáže obsadiť ľuďmi v danej kvalifikácii.

Bratislava 19. januára (TASR) - Zameranie Martina Kováča sa hodí skôr na ministerstvo životného prostredia. Uviedol to podpredseda opozičnej strany Smer-SD a člen Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Richard Takáč k vymenovaniu nového štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorého vymenovala v stredu do funkcie vláda.

"MPRV má nového štátneho tajomníka. To, že prichádza z tretieho sektora a väčšinu svojho pracovného života strávil v mimovládnych organizáciách, je jedna vec. Čo ma však vyrušuje, je jeho odbornosť. Zameranie Martina Kováča a jeho vízie sa hodia skôr na ministerstvo životného prostredia. Už dlhšie poukazujeme na to, že agrorezort sa stále viac dostáva do područia envirorezortu, ktoré riadi tretí sektor a mimovládky. Nejde o rovnocenných partnerov. Teraz si envirorezort dosádza 'svojich ľudí' do agrorezortu," priblížil.

Takáč zdôraznil, že poľnohospodárov a potravinárov dnes trápi cenová politika, ceny za suroviny a následná konečná cena za ich produkty. V tejto situácii prichádza na ministerstvo pôdohospodárstva človek, ktorý sa venuje vodnému hospodárstvu. Vláda dala podľa neho vymenovaním Kováča za štátneho tajomníka MPRV ďalší signál, že poľnohospodári a potravinári sú na okraji jej záujmu.

Poznamenal, že Kováč je podľa životopisu aj z dostupných informácií enviroaktivista, jeho skúsenosti so životným prostredím a tretím sektorom dnes nepomôžu poľnohospodárom a potravinárom.

Momentálne podľa Takáča "horí" strategický plán, na ktorého pripomienkovanie dalo MPRV päť pracovných dní. Napriek časovej tiesni a obsahu materiálu k nemu prišlo až 500 pripomienok, z toho 300 zásadných.

"V tomto čase potrebujeme na ministerstve pôdohospodárstva odborníka z danej oblasti. Človeka, ktorý sa postaví za slovenských potravinárov, za slovenských poľnohospodárov. Nezabúdajme, že tí doteraz bojujú s minimálnou covidovou pomocou a predýchavajú aj postoj vlády k ich odvetviu, ktorý deklarovala nulou v pláne obnovy," upozornil.

Tkáč dodal, že vládna koalícia potvrdila, že je personálne vyprahnutá a pozície v agrorezorte nedokáže obsadiť ľuďmi v danej kvalifikácii.