Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

R. Takáč: Zníženie DPH na potraviny je okamžitá pomoc, nie definitívna

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Znížená DPH by mala byť podľa Takáča len jedným z opatrení, v tomto prípade krátkodobým. Platiť by mohlo už o dva až tri týždne.

Bratislava 28. januára (TASR) - Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny je okamžitá pomoc, nie definitívna. Uviedol to podpredseda opozičnej strany Smer–SD Richard Takáč. Zníženie DPH na vybrané potraviny je podľa neho jednou z pomocí slovenským domácnostiam v čase rapídneho zdražovania.

Priblížil, že Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora (SPPK) sa obáva, že zo zníženej DPH budú v konečnom dôsledku profitovať len reťazce. "Práve preto od začiatku navrhujeme aj legislatívne zabezpečiť funkčný mechanizmus na kontrolu. V diskusiách parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie sa ako jeden z návrhov spomínali dvojité cenovky pri vybraných potravinách," spresnil Takáč.

Keď vláda v roku 2015 znížila DPH na vybrané potraviny na 10 %, SPPK to podľa Takáča vnímala pozitívne, vtedy by dokonca uvítali rozšírenie zoznamu základných potravín, ktorých by sa znížená DPH dotkla. "Dnes chceme zoznam základných potravín s dočasne zníženou DPH rozšíriť," spresnil.

Zoznam by podľa neho mal kopírovať novovytvorený register potravín, ktoré si Slovensko zadefinuje ako základné, v ktorých by mohlo byť potravinovo sebestačné. "Zahrnuté by tam mali byť aj mlieko a mliečne výrobky, vajcia či ovocie a zelenina, teda potraviny, ktoré dokážeme vypestovať v našich klimatických podmienkach. Na tento zoznam potravín by mala platiť aj znížená DPH," navrhol.
Na snímke podpredseda SMERu-SD Richard Takáč, foot z archívu.
Foto: TASR - Martin Baumann

Znížená DPH by mala byť podľa Takáča len jedným z opatrení, v tomto prípade krátkodobým. Platiť by mohlo už o dva až tri týždne, pričom treba zabezpečiť kontrolu v reťazcoch, aby zníženú DPH pocítili zákazníci v obchodoch a nie reťazce na maržiach.

"Máme tu však aj strednodobé a dlhodobé opatrenia, ktoré pomôžu aj slovenským poľnohospodárom a potravinárom. Niekoľko mesiacov hovoríme napríklad o zvýšení spolufinancovania európskych zdrojov či priamej štátnej pomoci, daňovo-odvodovom zvýhodnení pre potravinárov a poľnohospodárov, znížení cien energií pre nich, ale aj zvýhodnenej úrokovej sadzbe cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku," dodal Takáč.

Znížiť DPH na vybrané potraviny s okamžitou platnosťou navrhuje aj mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS). "Pokiaľ by sme boli vo vláde, pokračovali by sme v znižovaní DPH tak, ako sme znížili DPH na vybrané potraviny na 10 %. Následne by sme nastavili s nimi pravidlá, aby ľudia neboli nútení nakupovať potraviny v Poľsku alebo v Maďarsku. Nie všetci si môžu dovoliť cestovať za nákupmi, preto vyzývame vládu, aby tento zúfalý stav čo najskôr vyriešila," doplnila SNS.