Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

R. Zsembera: Vysoké školy budú musieť zavádzať bezpečnostné pravidlá

Na snímke štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Róbert Zsembera počas otvorenia Týždňa vedy a techniky na Slovensku 2023 v Zážitkovom centre vedy Aurelium 6. novembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Téma bezpečnosti na školách sa stala aktuálne diskutovanou po minuloročnej decembrovej tragickej streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v centre Prahy.

Bratislava 10. januára (TASR) - Vysoké školy (VŠ) budú musieť zavádzať nové bezpečnostné pravidlá. Ministerstvo školstva im v tom pomôže. Pre TASR to uviedol štátny tajomník rezortu Róbert Zsembera. Dôležité je pre nich zamerať sa aj na podporu psychickej pohody študentov, ktorá môže bezpečnosť riešiť komplexnejšie.

"Uvedomujeme si, že viaceré opatrenia si vyžadujú aj finančné zabezpečenie, a preto plánujeme v prvej polovici roka 2024 vyhlásiť výzvu," podotkol Zsembera s tým, že cieľom výzvy bude zlepšiť bezpečnosť prostredia a duševné zdravie študentov VŠ.

Skonštatoval tiež, že mnohé bezpečnostné pravidlá sú preventívne a môžu sa zaviesť ihneď. Každé bezpečnostné opatrenie však podľa neho treba vyšpecifikovať pre jednotlivé vysoké školy a zavádzať ich cielene.

Ako príklady riešenia bezpečnosti na univerzitách z iných krajín Zsembera uviedol napríklad zákaz nosenia veľkých batožín do priestorov škôl, zavedenie systému včasného varovania, ale aj inštaláciu tlačidiel k alarmom slúžiacim na okamžité vyvolanie poplachu a zaslanie varovnej SMS.

Rovnako aj zabezpečenie kontrolovaných vstupov do jednotlivých budov a miestností prostredníctvom prístupových kariet, kvalitný kamerový systém, turnikety či pravidelné bezpečnostné školenia pre vysokoškolských učiteľov a pracovníkov či študentov.

Ministerstvo vnútra SR informovalo, že už takmer rok funguje pracovná skupina. Tá pripravuje bezpečnostný audit na školách, ktorý sa uskutoční formou dotazníka. Z rezortu školstva poukázali na to, že udalosť z Českej republiky iba potvrdila význam tejto pracovnej skupiny.

Téma bezpečnosti na školách sa stala aktuálne diskutovanou po minuloročnej decembrovej tragickej streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v centre Prahy.