Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rabadovci predstavili svoju novú víziu a kolekciu odevov z modrotlače

Na snímke manželia Matej a Veronika Rabadovci. V Dolnom Kubíne, 14. augusta 2022. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Nová kolekcia Stromy je minimalistická a ušitá pre človeka, ktorý má rád voľnosť.

Dolný Kubín 14. augusta (TASR) – Novú kolekciu odevov a módnych doplnkov z modrotlače inšpirovanú oravskou prírodou predstavili v týchto dňoch manželia Matej a Veronika Rabadovci. Ako sami hovoria, modrotlač síce vyrábajú tradičnými historickými postupmi, no zároveň je ich tvorba súčasná a šitá pre mestského človeka. Aktuálna módna kolekcia prezentuje ich vlastný názor na to, ako by mala vyzerať modrotlač v 21. storočí.

"Prešli sme celkovou zmenou identity a postoja k modrotlači. Vytvorili sme novú kolekciu, ktorá náš postoj reprezentuje. Pointou je oslobodiť vlastnú tvorbu a modrotlač od zažitých stereotypov. Robiť ju súčasnú, podľa svojich predstáv, a odpútať sa od toho, ako vyzerala 100 či 200 rokov dozadu," povedal Rabada. Zdôraznil, že nepotrebujú opakovať minulosť, ale tvoriť pre dnešok.

Nová kolekcia Stromy je minimalistická a ušitá pre človeka, ktorý má rád voľnosť. Rabada pre TASR priblížil, že dizajn je navrhnutý asymetricky, vďaka čomu sa každý kus odevu mierne odlišuje, a teda je unikátny. Odevy sú v rôznych odtieňoch modrej, nerešpektujú veľkostné tabuľky a šijú ich v jednotnej veľkosti. Portfólio materiálov manželia rozšírili o nové látky podľa toho, o aký typ produktu ide. Kolekciu verejnosti predstavili v Oravskej galérii na výstave s názvom Indigový postoj.
Na snímke nová kolekcia manželov Rabadovcov. V Dolnom Kubíne, 14. augusta 2022.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Robiť tradičné remeslo je podľa modrotlačiara v súčasnosti náročné. "Človek je nenápadne a podvedome tlačený do toho, ako by to malo vyzerať. Je ťažké z tohto konceptu vybočiť, pretože je to do určitej miery riziko. Sú tu totiž isté očakávania verejnosti a my robíme niečo úplne iné. Povedali sme si však, že buď všetko alebo nič a rozhodli sme sa ísť vlastnou cestou," vysvetlil.

Rabadovci predpokladajú, že ich súčasný pohľad na modrotlač by mohol pomôcť aj dobrej propagácii historického remesla a postupov, ktoré pri jej výrobe dodržiavajú. "Modrotlač predsa nemusí byť niečo, čo je len v múzeu alebo súčasťou folklóru. Môže to byť aj niečo, čo vieme nosiť a použiť aj v súčasnosti," poznamenal Rabada.